mega888 „Vivat maj! Trzeci Maj! Dla Polaków błogi raj!”

„Vivat maj! Trzeci Maj! Dla Polaków błogi raj!”

2018 05 02 bis

Lubelskie obchody Święta Narodowego Trzeciego Maja – w których Komitecie Honorowym Prezes Przemysław Omieczyński reprezentuje Fundacje Niepodległości – w rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja z 1791 r. oraz Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, a także Dnia Polonii i Polaków za Granicą 2 maja wśród głównych wydarzeń obejmują:

2 maja (środa) najważniejszymi oficjalnymi wydarzeniami będą: uroczyste podniesienia flagi rzeczpospolitej Polskiej przed Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim (godz. 10:00), na Placu Litewskim (godz. 10:20) oraz na lubelskim Ratuszu (godz. 10:45)
3 maja (czwartek)
– 8:30 złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod pomnikiem Konstytucji 3 Maja na Placu Litewskim;
– 10:00 Msza św. w intencji Ojczyzny - w lubelskiej Katedrze;
– 11:45 obchody z ceremoniałem wojskowym na Placu Zamkowym;
Historyczne pojazdy wojskowe w barwach jednostek Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie z kolekcji Fundacji Niepodległości będą brały udział w defiladzie, a następnie będą eksponowane przez Grupę Edukacji Historycznej przez cały czas trwania festynu na Placu Zamkowym (od ok. godz. 13). Poza pokazami w programie również wspólne śpiewanie polskich pieśni patriotycznych i inne atrakcje.

Zachęcamy wszystkich do wywieszenia flag – wyeksponowania polskich barw narodowych – od 2 maja! http://www.szanujflage.pl

„Powiewa flaga gdy wiatr się zerwie,
A na tej fladze jest biel i czerwień.
Czerwień to miłość, biel serce czyste,
Piękne są nasze barwy ojczyste”.
Flaga wraz z godłem i hymnem stanowi najważniejsze spośród oficjalnych symboli narodowych.
Zachęcając do eksponowania barw narodowych przypominamy podstawowe zasady godnego ich prezentowania:
- jeśli flaga jest w pionie wieszamy zawsze tak, aby biały kolor (pas) znajdował się po lewej stronie (patrzącego na flagę)
- w przypadku wywieszania z innymi flagami państwowymi bądź organizacji (powszechne jest z UE lub NATO) należy pamiętać aby w przypadku nieparzystej ich liczby np. 3 znajdowała się w środku (jako najważniejsza), zaś ilości parzystej np. 2 z lewej strony (patrzących na flagi).
Za flagę uważany jest również wariant z godłem pośrodku jej białego pasa. Naganny jest natomiast, powszechny niestety w ostatnich latach, zwyczaj wpisywania na niej różnych napisów np. nazw miejscowości, czy co gorsza różnego rodzaju haseł!
Barwy narodowe Polski stanowią kolory biały i czerwony (będące odwzorowaniem kolorystyki godła państwowego). Oczywiście zgodnie z zasadami heraldyki pas górny jest biały (od barw orła), zaś dolny czerwony (od tła herbowego). Oba pasy mają równy rozmiar, zaś flaga w całości ma zachowywać proporcje 5:8. Do legend przechodzą już dyskusje o odcieniach tych barw (dokładnie określa je ustawa). Jeśli co do bieli nie ma aż tylu dyskusji, to czerwień oscyluje w opisach od historycznego karmazynu (zalecany) po cynober. Niektórzy – zwłaszcza ze starszego pokolenia – wolą godnym miejscu.

Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości