mega888 Biała Podlaska – Straż Graniczna rozwija projekt „2014 - Rok Żołnierzy Tułaczy”.

Dzięki inicjatywie Komendanta Placówki Straży Granicznej w Białej Podlaskiej ppłk. Wojciecha Rogowskiego i zaangażowaniu Pani chor. Magdaleny Trąbki rozwija się współpraca Fundacji Niepodległości ze Strażą Graniczną zapoczątkowana z ówczesnym Komendantem Nadbużańskiego Oddziału SG gen. bryg. Jarosławem Frączykiem (obecnie komendant Nadwiślańskiego Oddz. SG).

Opracowane przez FN biogramy Żołnierzy Tułaczy posłużyły funkcjonariuszom Straży Granicznej z Białej Podlaskiej do zorganizowania wystaw „Rok Żołnierzy Tułaczy” w Zespole Szkół nr. 2 im. Adama Mickiewicza oraz Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Białej Podlaskiej. W Szkole Podstawowej nr. 3 wystawę połączono ze spotkaniem na temat żołnierzy Korpusu Ochrony Pogranicza oraz ludzi walczących w obronie ojczyzny podczas II wojny światowej. Funkcjonariusze SG zaprezentowali wystawę i opowiedzieli o żołnierzach walczących z agresorami, którzy w 1939 roku napadli na Polskę. Do udziału w wydarzeniu zaproszono również pracownika Muzeum Południowego Podlasia, który przybliżył młodzieży działania wojenne i sylwetki bohaterskich Polaków pochodzących z Białej Podlaskiej, którzy walczyli na frontach całej Europy. Spotkanie zakończyło ogłoszenie konkursu pt. „Śladami przodków”. Prace w formie opisowej lub plastycznej dzieci mogą składać do końca października. Dla najlepszych Komendant Placówki Straży Granicznej w Białej Podlaskiej przewidział nagrody, które zostaną wręczone podczas akademii z okazji 11 listopada. Fundacja Niepodległości nadal będzie wspierać tego typu działania naszych żołnierzy – funkcjonariuszy SG.

Jan Fedirko

Zobacz Galerię