mega888 Media o odsłonięciu pomnika i placu "Inki" w Krzeszycach (28.06.2015)

Media o odsłonięciu pomnika i placu "Inki" w Krzeszycach (28.06.2015)

Krzeszyce Zaproszenie 1 150Media publikują informacje o uroczystości odsłonięcia pomnika i placu "Inki" w Krzeszycach, w niedzielę 28 czerwca 2015. Początek uroczystośc - godz. 16:00.
Krzeszyce Zaproszenie 1 150W oprawie - specjalny koncert (początek koncertu o godz. 20:00) dedykowany pamięci "Inki", w wykonaniu Maleo Reggae Rockers i "Panien Wyklętych" w składzie: Ania Rusowicz, Ania Brachaczek, Gonix, Lilu, Marcelina, Marika, Kasia Malejonek, zespół Dziewczyny.
"Panny Wyklęte" to projekt muzyczny zainicjowany przez Fundację Niepodległości w 2013 r. Zaowocował już trzema płytami, na których artystki śpiewają własne, czesto bardzo osobiste, teksty - opisujące polskie losy na drogach do wolności. Płyty dostępne w: www.sklepniepodleglosci.pl

W niedzielę 28 czerwca 2015 w Krzeszycach (woj. lubuskie) zostanie odsłonięty pomnik Danuty Siedzikówny ps. "Inka" - słynnej łącznikczi i sanitariuszki 5. Brygady Wileńskiej AK, która została zamordowana po brutalnym śledztwie przez funkcjonariuszy komunistycznego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Gdańsku 28 sierpnia 1946. W momencie śmierci "Inka" nie miała jeszcze 18 lat.
Początek uroczystości - godzina 16:00.
Bohaterska postawa "Inki", która pomimo brutalności śledztwa i świadomości bezwzględnej kary nie wydała żadnego z przyjaciół - sprawia, że jej postać staje się wzorem dla coraz większej liczby młodych ludzi w Polsce. W odpowiedzi na apel dr Andrzeja Zawistowskiego, Dyrektora Biura Edukacji Publicznej IPN, Rada Gminy Krzeszyce zdecydowała, że nowy plac rekreacyjno sportowy dla młodzieży, wybudowany w sercu gminy, będzie nosił imię Danuty Siedzikówny ps. "Inka".
Warto przypomnieć, że to właśnie w gminie Krzeszyce zlikwidowano przed 1 marca 2015 ostatnią w Polsce ulicę "imienia Bieruta" (w miejscowości Rudnica).
Dr Andrzej Zawistowski w swoim publicznym apelu z lutego 2015 zachęcał mieszkańców gminy: "Mam nadzieję, że Wasza decyzja po latach odda sprawiedliwość ofierze i hańbą okryje jej kata. Ponad ćwierć wieku po upadku komunizmu w Polsce warto ostatecznie dokonać sprawiedliwych ocen. To, co może wydarzyć się w niewielkiej miejscowości, będzie miało znaczenie symboliczne w wymiarze ogólnopolskim."
Działania IPN i samorządowców wsparła Fundacja Niepodległości z Lublina, pomagając m.in. w zrealizowaniu pomnika "Inki", który zostanie odsłonięty na placu w Krzeszycach 28 czerwca.
Przemysław Omieczyński, prezes zarządu Fundacji Niepodległości, podkreśla, że działania Wójta Stanisława Peczkajtisa i Rady Gminy Krzeszyce odpowiadają na pilną potrzebę budowanie pamięci historycznej w Polsce - "Musimy przywoływać dobre wzorce dla kolejnych pokoleń - ponieważ to pamięć buduje naszą tożsamość. Bez niej nie sposób zachować podmiotowości we współczesnej Europie. Mieszkańcy gminy Krzeszyce mogą być z siebie dumni."
Uroczystości w Krzeszycach będą miały szczególną oprawę - zakończy je specjalny koncert dedykowany pamięci "Inki", w wykonaniu Maleo Reggae Rockers i "Panien Wyklętych" w składzie: Ania Rusowicz, Ania Brachaczek, Gonix, Lilu, Marcelina, Marika, Kasia Malejonek, zespół Dziewczyny. "Panny Wyklęte" to projekt muzyczny zainicjowany przez Fundację Niepodległości w 2013 r. Zaowocował już trzema płytami, na których artystki śpiewają własne, czesto bardzo osobiste, teksty - opisujące polskie losy na drogach do wolności.
Początek koncertu - godzina 20:00. / Wstęp na koncert - wolny.
Lokalizacja wydarzenia: https://goo.gl/maps/lfRlz
Program uroczystości: http://fundacja-niepodleglosci.pl/9-dziaalno/aktualnoci/1319-inka-bedzie-miala-swoj-pomnik-i-plac-w-krzeszycach
Kontakt dla mediów w Gminie Krzeszyce:
Stanisław Peczkajtis
Wójt Gminy Krzeszyce
Kontakt dla mediów w Fundacji Niepodległości:
Maciej Szymczak
członek zarządu Fundacji Niepodległości