mega888 Prelekcja o Żołnierzach Wyklętych w Wojsławicach

Prelekcja o Żołnierzach Wyklętych w Wojsławicach

zolnierze wykleci plakat web5Z pewnym opóźnieniem dotarła do nas relacja i zdjęcia z uroczystości ku czci Żołnierzy Wyklętych w Wojsławicach. Zapraszamy do lektury

"W dniu 26.04.2016 r. młodzież klas gimnazjalnych ZSP w Wojsławicach-Kolonii miała możliwość poznania sylwetek niektórych bohaterów polskiego powojennego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego, którzy swoją postawą i działaniem sprzeciwiali się sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR oraz toczyli walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w kraju.

Dzięki współpracy Fundacji Niepodległości z Lublina, Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej w Horodle, Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Turystyki w Wojsławicach i Zespołu Szkół Publicznych w Wojsławicach-Kolonii możliwe było przeprowadzenie prelekcji na temat żołnierzy wyklętych przez służby komunistyczne, których my traktować powinniśmy jako żołnierzy niezłomnych. Spotkanie prowadził przedstawiciel Fundacji Niepodległości Jan Fedirko, który w interaktywny sposób przekazał uczniom wybrane zagadnienia z jakże trudnego życia żołnierzy, którzy do końca byli wierni hasłu: BÓG HONOR OJCZYZNA. Prelegent podkreślił również, że patriotyzm współczesnych pokoleń  przejawia się m.in. w pielęgnowaniu pamięci o tych, którzy w powojennej Polsce walczyli o jej suwerenność. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa zdjęć i życiorysów Żołnierzy Niezłomnych, która w dniach 25.04.2016 r. - 06.05.2016 r.  prezentowana będzie w ZSP w Wojsławicach-Kolonii, natomiast w dniach 07.05-30.06.2016 r. w budynku  synagogi w Wojsławicach"

Za http://gcksitwojslawice.naszdomkultury.pl/n,prelekcja-i-wystawa-poswiecona-pamieci-zolnierzy-wykletych-w-zsp-wojslawicach-kolonii