mega888 WARSZAWSKIE UROCZYSTOŚCI 25-LECIA NIEPODLEGŁOŚCI UKRAINY

WARSZAWSKIE UROCZYSTOŚCI 25-LECIA NIEPODLEGŁOŚCI UKRAINY

Przedstawiciele Fundacji Niepodległości wzięli udział 12 września 2016 w oficjalnych obchodach 25-lecia niepodległości Ukrainy, organizowanych przez Ambasadę Ukrainy w Polsce. To narodowe święto Ukrainy przypada 24 sierpnia – na pamiątkę uchwalenia deklaracji Niepodległości przez parlament Ukrainy w 1991. Warszawskie uroczystości są tradycyjnie organizowane na początku września.

Składając życzenia na ręce JE Pana Andrija Deszczycii, Ambasadora Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej, prosiliśmy, aby ukraińscy przyjaciele nie zapominali, że Fundacja Niepodległości za jeden z fundamentów naszej niepodległości uważa wolną i niezależną Ukrainę – stąd m.in. nasze działania adresowane do społeczeństwa najbliższego sąsiada.

Ambasador w swoim wystąpieniu dziękował serdecznie Polsce za ogromne wsparcie udzielane Ukrainie. Otrzymał burzę braw, gdy stwierdził, że nie poddadzą się nigdy i będą walczyć o swą niepodległość, jak kiedyś Polacy.

Jak zwykle uroczystości towarzyszyła oprawa artystyczna w pięknej Sali Koncertowej Filharmonii Narodowej w Warszawie. Koncert w wykonaniu orkiestry Filharmonii Lwowskiej oraz artystów ukraińskich, śpiewających w polskich operach, miał wzruszający moment. Z archiwalnego nagrania występu w Krakowie usłyszeliśmy Wasyla Slipaka. Ten ukraiński artysta po pobycie w Polsce śpiewał w operach Paryża. W momencie agresji na wschodzie Ukrainy został wolontariuszem akcji pomocowych, aż w końcu miłość do ojczyzny spowodowała, że wrócił i brał udział w walkach w ATO. Zginął (pokłał hołowu za Neńku Ukrainu – jak głosi jedna z pięknych pieśni) 29 czerwca 2016 w Donbasie od kuli rosyjskiego snajpera.

Cieszy fakt, że z roku na rok coraz liczniejsi na uroczystościach organizowanych przez Ambasadę Ukrainy są przedstawiciele z Lublina. W tym roku delegację z Lubelszczyzny uzupełnili m.in. przedstawiciele projektu "Razem z Ukrainą – Pomoc Humanitarna Rodzinom dotkniętym skutkami wojny", w którym uczestniczy nasza Fundacja.

Dziękujemy JE Panu Andrijowi Deszczycii Ambasadorowi Ukrainy w RP za zaproszenie i bieżącą współpracę.

Jan Fedirko FN, 12.09.2016