mega888 Zmarł Zygmunt Ciechański "Rybka"

Zmarł Zygmunt Ciechański "Rybka"

W dniu 14 września 2016 roku odszedł Zygmunt Ciechański "Rybka"
Z. Ciechański od 13.grudnia animowal powstanie MKK* (Miedzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej "S" w Łodzi).
Łączyła ona do 38 zakładów m.on. Artech, Centralę Rybną, ZPB im.Marchlewskiego. MPK, Fabrykę Koronek Fako, Fabrykę Igieł dziewiarskichFamid, Stomil,ZWO Vera,  aleksandrowską Sandrę, Zakłady Tekstylno-Konfekcyjne"Teofilów", Odlewnię Fakora, ZPO im.Pfróchnika, Spółdzielnią Armatura i kilka innych przedsiębiorstw spółdzielczych, służbę zdrowia, środowisko nauczycielskie  i inne. Ciechański koordynował całośc działań tej dużej grupy w zakresie kolportażu, udziału w manifestacjach, akcjach odczytowych czy samopomocowych, pielgrxzymek na Jasną Górę czy wypadów na Wykus w okresie od 13.grudnia do czerwca 1987. Potem zastąpil go w tej roli Tadeusz Szafrański. MKK była największą sieciową strukturą w regionie  łódzkim i mimo akcji represyjnych i agenturalnej penetracji  rozwijała się przez wszystkie te lata, próbując współpracy zarówno z RKW Ziemi Łódzkiej jak (wcześniej) z ZR Ziemi Łódzkiej, a także z grupą Andrzeja Terleckiego (KPN). Po odejściu Ciechańskiego, którego starała się zmarginalizować SB, MKK była  motorem zawiązania się struktur poziomych, które stopniowo połknęły ją samą (1988).
SB uznawała Ciechańskiego za lidera MKK. inicjatora kursów druku i organizatora wielkiego kolportażu. W  dokumentacji operacyjnej przypisuje mu się też przywództwo KPN, do której nie należał.
Józef Śreniowski
Najblizsi współpracownicy Zygmunta Ciechańskiego z kręgu MKK:
Żona- Eulalia Ciechańska zwana Danusią, Antoni Chyliński,Włodzimierz Bartczak, Ireneusz Kowalski, Edward Pińkowski,  Bolesław Ceran, Lucyna Woźniak, dr Naze (lekarz w szpitalu im.Biegańskiego), inż. Stefan Kowalski, Anna Bohatyrewicz (nauczycielka), Helena Pryczek, Roman Przybyliński, Zbigniew Kubiak, Zbigniew Kucharski, inż. Walerian Wiśniewski, Władysław Barański, Zbigniew Natkański, Kuba Dąbrowski i inni.
Główni tajni współpracownicy donoszący na MKK: Walenty Jakobson "Derek", Andrzej Mazur"Wacław" , Roman Lewiński "Konrad" i lik pomniejszych.

Działacz NSZZ Solidarność
Urodził się w roku 1933 w Łodzi. Wykształcenie podstawowe. Współzałożyciel komisji zakładowej w Centrali Rybnej w Łodzi jesienią 1980 r. Będąc przewodniczącym kz opowiadał się za współpracą z kierownictwem zakładu. Na jego wniosek przeprowadzono przynoszące dochód zmiany organizacyjne. Dba o sprawiedliwy podział zysku, kwestionuje przywileje partyjnej nomenklatury. Delegat na WZD Regionu Ziemia Łódzka.
Po 13 grudnia 1981 r. organizuje w pracy zbiórkę pieniędzy na zakup żywności i środków higieny dla strajkujących studentów na Wydziale Prawa Uniwersytetu Łódzkiego oraz dla rodzin internowanych działaczy związkowych. Wraz z kolegami z pracy przeprowadza kilka akcji plakatowych i ulotkowych, informujących o oporze społecznym przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego. Współorganizuje konspiracyjną strukturę pod nazwą Międzyzakładowy Komitet Koordynacyjny (MKK), obejmujący swym zasięgiem tajne komisje zakładowe działające w 32 przedsiębiorstwach Łodzi i Aleksandrowa. Współtworzy sieć kolportażu wydawnictw niezależnych, rozprowadzającą prasę podziemną w ilościach od 50 do 700 egz. oraz książki i znaczki okolicznościowe. Odpowiada za rozliczenia finansowe kolportażu przed kurierami z Gdańska, Warszawy i Wrocławia. W kwietniu 1983 roku doprowadził do koordynacji przygotowań podziemnych struktur "S" do przeprowadzenia 3 maja manifestacji związkowej, w której - wg szacunków SB - wzięło udział ok. 40 tys. osób. Jest współzałożycielem pisma "Gotowość" - organu MKK. Wielokrotnie wykorzystuje swoje mieszkanie na organizację druku wydawnictw niezależnych.
   Z inicjatywy ks. Józefa Belniaka zakłada wraz z Jerzym Kropiwnickim przy kościele św. Teresy w Łodzi Duszpasterstwo Ludzi Pracy, zostaje członkiem Programowej Komisji Duszpasterstwa. Bierze udział w organizowaniu mszy za ojczyznę oraz wykładów prowadzonych przez opozycyjnych działaczy politycznych, m.in. Jacka Kuronia, Leszka Moczulskiego i Romualda Szeremietiewa. Współorganizuje wyjazdy grup liczących do 500 osób na obchody rocznicowe AK /Wykus/ i Spotkania Ludzi Świata Pracy na Jasnej Górze w Częstochowie. Hasło "Maryjo Królowo Polski broń nas przed komunizmem" z transparentu wywieszonego przez grupę na wałach klasztoru o.o. Paulinów było cytowane w dziennikach radiowych RWE i BBC.
   W roku 1984 na prośbę środowiska łódzkich emerytów wraz z Jerzym Dłużniewskim pomaga zorganizować Niezależny Samorządny Związek Emerytów i Rencistów "Solidarność" przy parafii św. Jóżefa w Łodzi, gdzie tworzy się Duszpasterstwo Ludzi pracy. Jest drukarzem i wydawcą "Seniora" - organu środowiska emerytów.
   Od 1982 r. jest często inwigilowany i wielokrotnie przesłuchiwany przez SB. Na skutek jej nacisków w roku 1986 zostaje zwolniony z pracy w Centrali Rybnej. Szykanowany jest także w nowym miejscu pracy TKKF, gdzie funkcjonariusze SB również nakłaniali dyrektora do wypowiedzenia mu umowy o pracę. W trakcie rewizji przed wizytą papieża Jana Pawła II w Łodzi, znaleziono w jego samochodzie transparenty, przygotowane do rozwieszenia podczas mszy św. odprawianej przez Ojca Świętego na Lublinku. Szantażowany podczas przesłuchania represjami wobec rodziny i rekwizycją samochodu, podpisał zobowiązanie o niepodejmowaniu antypaństwowej działalności i wycofał się z działalności konspiracyjnej. Jego zeznania nie spowodowały żadnych działań ani represji wobec innych członków MKK. Jednak działalność grupy została zawieszona.
   W latach 1987-1990 był wiceprzewodniczącym Towarzystwa Polsko-Amerykańskiego, wiceprzewodniczącym dzielnicowego Komitetu Obywatelskiego Łódź-Bałuty (1989-90), przekształconego później w oddział partii Porozumienie Centrum (1990), członek zarządu wojewódzkiego Ruchu dla Rzeczypospolitej (1992), 1995 Ruchu Odbudowy Polski, 1997 członek zarządu wojewódzkiego Partii Chrześcijańsko-Demokratycznej.
   Zmarł 12 września 2016 r.
Więcej można przeczytać w:
- W. Domagalski, Między przystankami, Łódź 2006

____________________________________________