mega888 LUBLIN I ŚWIDNIK - FUNDACJA NIEPODLEGŁOŚCI WSPIERA OPRAWĘ UROCZYSTOŚCI 11 LISTOPADA

Uani 2015 05 03 Lublin 1PU Krechowieckich 0772 foto Maciej Szymczak 1600 pix wmW tym roku obchody Narodowego Święta Niepodległości w naszym regionie będą przebiegały ze szczególnym eksponowaniem wątków historycznych. Fundacja Niepodległości wspiera oprawę dwóch ważnych uroczystości.
Podczas uroczystości na Placu Zamkowym w Lublinie (początek: 11.11.2016 godz.12:00) w defiladzie wezmą udział historyczne pojazdy wojskowe w barwach jednostek Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie oraz ułani Ochotniczego Szwadronu Jazdy im. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich (n/z). Po defiladzie uczestnicy uroczystości będą mogli oglądać historyczne pojazdy wojskowe na pokazie statycznym na Placu Zamkowym (do godz.14:00)

Po godzinie 14:00 historyczne pojazdy wojskowe przemieszczą się w eskorcie Żandarmerii Wojskowej do Świdnika, gdzie rekonstruktorzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie - wraz z pocztem sztandarowym Szwadronu Jazdy im. 1Pułku Ułanów Krechowieckich i oraz rekonstruktorami oddziału "Ćwieków" walczącego w Powstaniu Styczniowym 1863 na Lubelszczyźnie - wezmą udział w Patriotycznym Śpiewaniu zorganizowanym dla mieszkańców na Placu Konstytucji 3 Maja przez władze Miasta Świdnika (początek godz. 17:00). Służby porządkowe spotkania w Świdniku wspiera młodzież organizacji proobronnych Lubelszczyzny: Jednostki Strzeleckiej 2063 ze Świdnika, Legii Akademickiej oraz Polowych Drużyn Sokolich.
We wspólnym śpiewaniu patriotycznym na Placu Konstytucji 3 Maja w Świdniku będzie uczestniczył Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.