mega888 Anna Maria Anders na Lubelszczyźnie

Anna Maria Anders na Lubelszczyźnie

Anna Maria Anders - córka generała Władysława Andersa - przyjechała w piątek do Lublina i Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Zaprosiła ją Fundacja Niepodległości w ramach Roku Żołnierzy Tułaczy, realizowanego z okazji 70. rocznicy bitwy pod Monte Cassino.

Podczas wizyty omówiono przebieg projektu Rok Żołnierzy Tułaczy oraz plany działań Fundacji Niepodległości związanych z przyszłorocznymi obchodami wyzwolenia Bolonii przez żołnierzy 2 Korpusu Polskiego. W działaniach tych Fundacja Niepodległości będzie kontynuowała swoją współpracę z Fundacją Monte Cassino oraz Fundacją Kresy Historii.
Medialne relacje wizyty można znaleźć na stronach Radia Lublin, "Panoramy" TVP Lublin oraz "Telexpressu Extra/ TVP Info"(10:36) i TVP Regionalnej:
Kozłówka jest miejscem, w którym Grupa Operacyjna Kawalerii dowodzona przez gen. Władysława Andersa stacjonowała we Wrześniu 1939, gdy w radiowych komunikatach poinformowano o wkroczeniu wojsk sowieckich do Polski.
Wtedy jeszcze nikt nie mógł przypuszczać, że generałowi Andersowi przypadnie za kilka lat w udziale rola dowódcy armii utworzonej z żołnierzy uratowanych z sowieckiej niewoli.
Kontrast siedziby Zamoyskich w Kozłówce i historii tego miejsca z ekspozycją zgromadzonych tam rzeźb z okresu socrealizmu - stanowi symboliczne tło w kontekście wizyty córki generała Andersa, która na co dzień mieszka w USA.

Zobacz GALERIĘ