Odwiedza nas 24 gości oraz 1 użytkownik.

Bohaterowie Wyklęci Box-m

Rok Zolnierzy Wykletych

NNW

WYKLECI okladka JPEG

Wydawnictwa elektroniczne Fundacji

FN baner ENZT

FN baner CNK

FN baner EN

FN baner EK

FN baner ESW

bieg papieski

Sigismundus Augustus pudelko

XIII Herbertiada

W dniach 19 – 22 września 2012 w Kołobrzegu odbył się już XIII Ogólnopolski Przegląd Twórczości Zbigniewa Herberta „Herbertiada". Fundacja Niepodległości była instytucją wspierającą organizatorów. Zapraszamy do obejrzenia laureatów Herbertiady

Na czterodniowy program złożyły się: dwudniowe warsztaty recytatorskie dla młodzieży ponadgimnazjalnej prowadzone przez aktorkę Teatru im. Osterwy w Lublinie p. Jolantę Deszcz – Pudzianowską, konkurs recytatorski, oraz część artystyczna będąca prawdziwą ucztą duchową.

Monodram „Ostatnie tango z Herbertem" w wykonaniu Przemysława Tejkowskiego z Rzeszowa poprzedził rozpoczynający się zaraz po nim konkurs recytatorski. Dał również przedsmak tego, co będzie części artystycznej. Na początek były dwa spektakle z nowego cyklu „Mistrzowie Mistrza" Tym razem przedstawiono twórczość Cypriana Kamila Norwida. .Monodram Haliny Łabonarskiej z Warszawy był „autorskim wyborem wierszy Cypriana KamilaNorwida, którego Zbigniew Herbert (...) uważał za swojego mistrza". Poezja, Norwida podana w surowej, wręcz ascetycznej formie scenicznej brzmiała niezwykle dobitnie. Pomiędzy wierszami czytane były teksty Jana Pawła II będące swoistym komentarzem do poezji „czwartego wieszcza". Inną formę przekazu poezji Norwida zaproponowała Natalia Sikora i akompaniujący jej na fortepianie Piotr Proniuk w koncercie „Absurdustra – próba Norwida". Tym razem wiersze podane były w formie bluesowej  do muzyki Grzegorza Kwietnia i Czesława Niemena, co stanowiło ciekawą propozycję, szczególnie dla młodszej widowni.

Ostatni dzień  „Herbertiady" to ogłoszenie wyników konkursu recytatorskiego. Lauretaką V Powiatowego Konkursu Recytatorskiego tzw. „Małej Herbertiady" została Patrycja Czochra z Kołobrzegu. Nagrody ufundowane przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Starosty Kołobrzeskiego i Rafała Żebrowskiego siostrzeńca Zbigniewa Herberta otrzymali: Nagroda Specjalna Maciej Szajnowski z Chojny, III miejsce – Maksym Michałowski z Kołobrzegu, II miejsce – Sebastian Magdziński    ze Szczecina, I miejsce – Maria Czaplewska z Kołobrzegu. W trakcie rozdania uroczystego podsumowania odczytano listy od: p. Haliny Hebert – Żebrowskiej – siostry Poety, Rafała Żebrowskiego – siostrzeńca Poety, Bogdana Zdrojewskiego – Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Marcina Zydorowicza – Wojewody Zachodniopomorskiego Po odczytaniu listów i prezentacji laureatów „Herbertiady" przyszedł czas na część artystyczną. A w niej zobaczyliśmy poruszający monodram „Requiem Pana Cogito" w wykonaniu Janusza Andrzejewskiego z Poznania oraz inspirowany poezją Zbigniewa Herberta znakomity spektakl baletowy „Alchemik halucynacji" w wykonaniu dwojga tancerzy: Jacka Krawczyka i Joanny Czajkowskiej.

Wysoki poziom „Herbertiada od początku zawdzięcza głównej organizatorce i dyrektorowi Artystycznemu p. Katarzynie Pechman. Po raz pierwszy Przegląd miał okazję skorzystać z nowoczesnych pomieszczeń Regionalnego Centrum Kultury im. Zbigniewa Herberta. Wiecej na stronie "Herbertiady"