mega888 HISTORIA OŻYWIONA Z GRUPĄ EDUKACJI HISTORYCZNEJ FUNDACJI NIEPODLEGŁOŚCI NA ZAMKU LUBELSKIM

www 44 plakat 27 VII 19 bis

Grupa Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości zaprasza na „Historię ożywioną” w Muzeum Lubelskim na Zamku. W najbliższą sobotę 27 lipca 2019 r., w godz. 11-15 na dziedzińcu Zamku Lubelskiego zaprezentowane zostaną eksponaty ze zbiorów Sekcji Militariów Muzeum Lubelskiego. Umundurowanie, wyposażenie i uzbrojenie żołnierzy polskich podczas walk w Italii (w latach 1944-1945). Pokaz uzupełnią oryginalne pojazdy bojowe z 2. Korpusu Polskiego gen. Andersa, z Fundacji Niepodległości – Muzeum Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w Lublinie*.
Serdecznie zapraszamy, zwłaszcza - w okresie wakacyjnym - całe rodziny.

* Muzeum Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w Lublinie będące prywatnym Muzeum Fundacji Niepodległosci posiada następujące oryginalne pojazdy bojowe z wyposażenia Wojska Polskiego na Zachodzie podczas II wojny Światowej:
W barwach 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej walczącej pod Arnhem - samochód Willys Ford GPW „Jeep”.
W barwach jednostek 2 Korpusu Polskiego – walczącego we Włoszech (pod dowództwem gen. Władysława Andersa):
- Daimler „Dingo” – opancerzony wóz zwiadowczy z Dowództwa 2 Korpusu Polskiego oznaczony na pancerzu napisem 'NADZIEJA', (6. Pułku Pancernego „Dzieci Lwowskich” 2. Warszawskiej Brygady Pancernej);
- White Motor „Scout Car” M3 A1– pancerny wóz dowódcy z 15 Pułku Ułanów Poznańskich, 5. Kresowej Dywizji Piechoty;
- ciężarówka GMC CCKW 353 – w barwach 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii, w której służył słynny Miś Wojtek.
W barwach 1 Dywizji Pancernej, walczącej w północnej Europie (we Francji, Belgii, Holandii oraz w Niemczech) – pod dowództwem gen. Stanisława Maczka:
- ciężarówka 3/4 t Dodge WC52 – pojazd sanitarny,
- M16 MGMC „Half-Track” – półgąsienicowy transporter opancerzony z przeciwlotniczą baterią 4 najcięższych karabinów maszynowych kal. 12,7mm.
Ponadto Motocykl Royal Enfield z 1936 r. oraz działko przeciwlotnicze 40 mm “Bofors”.