mega888 Rozstrzygnięcie V Ogólnopolskiego Konkursu „Ksiądz Stanisław Konarski – nasz współczesny”

2018 05 14 0 bisW dniu dzisiejszym tj. 14 V 2018 nastąpiło w Szkole Podstawowej nr. 1 im. Ks. St. Konarskiego w Lublinie podsumowanie konkursu pod patronatem JE abp. Stanisława. Budzika Metropolity Lubelskiego, Teresy Misiuk Lubelskiego Kuratora Oświaty oraz Przemysława Omieczyńskiego Prezesa Fundacji Niepodległości. Konkurs organizowała ww szkoła wraz z Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką im. KEN w L-nie. Na konkurs w kategoriach praca literacka i prezentacja multimedialna (w obu przypadkach na 2 poziomach szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych)wpłynęło 96 prac z 9 województw. Nagrody i wyróżnienia – łacznie – 16 przyznało jury pod przewodnictwem prof. KUL JPII dr. hab. Mieczysława Ryby. Historyk ten miał ciekawe wystąpienie do uczestników o nowoczesności, ale ściśle powiązanej z zachowaniem tradycji w programie i działaniach edukacyjnych ks. Konarskiego. Gratulacje dla uczestników i nagrodzonych przekazała również P. Teresa Misiuk Lubelski Kurator Oświaty. Wśród gości liczne było grono kombatantów z Panią Dorotą Adach Prezes Środowiska Borowiczan – Sybiraków na czele.Głównym sponsorem naród – za co nam serdecznie podziękowano – była Fundacja Niepodległości.

Uroczystość dopełnił występ artystyczny poświęcony oczywiście osobie ks. St.Konarskiego. Uczniowie kl. 2 c (gimnazjalnej) wyakcentowali w nim m.in. dbałość o czystość języka ojczystego oraz znaczenie do retoryki jaką przywiązywał jeden z najwybitniejszych przedstawicieli oświecenia w Polsce.
Na zakończenie Dyr. P. Iwona Pańpuch zaprosiła wszystkich na kolejne wydarzenie w SP 1 – sadzenie Dębu Niepodległości, które będzie miało miejsce już 29 maja br.

Jan Fedirko, FN, 14 V 2018

2018 05 14 3 bis