mega888 78. ROCZNICA OSTATNIEJ BITWY WOJNY OBRONNEJ 1939

78. ROCZNICA OSTATNIEJ BITWY WOJNY OBRONNEJ 1939

Wola Gulowska 1 20170930 151925 JPG LR30 września odbyły się obchody 78. rocznicy Ostatniej Bitwy Wojny Obronnej 1939 w Woli Gułowskiej. Jak co roku, na pamiątkę ostatniej bitwy kampanii polskiej w 1939 roku stoczonej pod Kockiem, Serokomlą i Wolą Gułowską przez Samodzielną Grupę Operacyjną „Polesie” gen. Franciszka Kleeberga (SGO „Polesie”) mieszkańcy regionu złożyli hołd bohaterom, którzy oddali życie za ojczyznę. W uroczystościach, które odbyły się 30 września 2017 r., udział wzięli przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, dowództwa Wojska Polskiego, oficerowie i żołnierze 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej im. Zawiszy Czarnego, szwadron kawalerii ochotniczej w barwach 3 Pułku Strzelców Konnych oraz weterani walk. Fundację Niepodległości reprezentował członek zarządu Piotr Godzina.
Gospodarzem imprezy była Wola Gułowska, gmina Adamów, Muzeum Czynu Bojowego Kleeberczyków w Woli Gułowskiej oraz Stowarzyszenie Szwadron Toporzysko w barwach Pułku 3 Strzelców Konnych im. Hetmana Polnego Koronnego Stefana Czarnieckiego. Wójt gminy Pan Sławomir Skwarek, dowódca dywizjonu kawalerii ochotniczej rotmistrz Dariusz Waligórski i dowódca batalionu dowodzenia ppłk Wojciech Łączyński dołożyli wszelkich starań, jak co roku, aby uroczystości rocznicowe miały godną oprawę. Sobotnim uroczystościom towarzyszył pokaz sprzętu znajdującego się na wyposażeniu batalionu dowodzenia 15 GBZ oraz sojuszniczych armii wchodzących w skład batalionowej grupy bojowej NATO, stacjonującej w rejonie Orzysza.

Uroczystości rozpoczęła się Msza Święta w Sanktuarium Matki Bożej Patronki Żołnierzy Września. Po nabożeństwie przy kwaterze Kleeberczyków, na cmentarzu w Turzystwie, w asyście kompanii honorowej batalionu dowodzenia oraz orkiestry wojskowej z Dęblina odbył się Apel Poległych. Dyrektor Departamentu Kadr MON Radosław Peterman wraz z dowódcą 15 GBZ gen. bryg. dr Jarosławem Gromadzińskim w imieniu Ministra Obrony Narodowej złożyli wiązankę w miejscu pamięci SGO „Polesie”. Kwiaty złożyły także stowarzyszenia i organizacje kombatancie oraz społeczeństwo gminy Adamów. Przedstawiciel Fundacji Niepodległości zapalił tradycyjnie znicze w barwach narodowych.

Od godziny 16.00 uroczystości przeniosły się na błonia przyklasztorne, gdzie zostali awansowani na kolejne stopnie oficerskie ostatni żyjący ,,Kleeberczycy’’. Na stopień pułkownika mianowano Panów: Zbigniewa Makowieckiego, Mariana Michniewicza, Bolesława Kowalskiego, a na stopień podpułkownika Pana Mieczysława Żygłowicza. Akty mianowania wręczył Dyrektor Departamentu Kadr MON oraz dowódca 15 GBZ.

Podczas swojego wystąpienia dowódca Brygady powiedział:
„My Zawiszacy jesteśmy dumni, że możemy kultywować tradycje Pułków istniejących w dwudziestoleciu międzywojennym. Dla żołnierzy Brygady to bez wątpienia wielki zaszczyt i honor móc posiadać repliki historycznych sztandarów pułków wchodzących w skład 4 Suwalskiej Brygady Kawalerii oraz dziedziczyć barwy i tradycje tych Pułków wchodzących w jej skład, miedzy innymi 3 Pułku Strzelców Konnych – pułku, który nigdy nie poddał się i walczył do końca.”

Po uroczystości żołnierze batalionu dowodzenia zaprezentowali pokaz musztry paradnej, a 2 batalionu zmechanizowanego efektowny pokaz wyszkolenia walki wręcz. Zawiszacy po raz kolejny mieli okazję uczestniczyć w „żywej lekcji historii”, poznać tradycje kawalerii polskiej oraz oddać cześć żołnierzom 3PSK, którzy poświęcili życie w obronie granic naszego kraju.

Polecamy fotogalerię opublikowaną na stronach 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej im. Zawiszy Czarnego [foto: mł. chor. Piotr Kamiński]Polecamy fotogalerię opublikowaną na stronach 15. Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej im. Zawiszy Czarnego [foto: mł. chor. Piotr Kamiński]

źródło: http://15bz.wp.mil.pl/pl/84_1796.html
Tekst: mł. chor. Piotr Kamiński i Maciej Szymczak