mega888 PRZYSIĘGA W ROCZNICĘ ZDOBYCIA BREDY

PRZYSIĘGA W ROCZNICĘ ZDOBYCIA BREDY

Zamosc 2017 10 29 12 0530 2LBOT HalfTrack M16MGMC foto Maciej SzymczakW niedzielę 29 października 2017 w Zamościu na Rynku Wielkim odbyła się uroczysta przysięga kolejnej grupy ponad 200 żołnierzy Terytorialnej Służby Wojskowej z 2. Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. mjr. Hieronima Dekutowskiego ps. "Zapora" (25 Batalion Lekkiej Piechoty). W ceremonii zaprzysiężenia żołnierzy TSW wziął udział Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz oraz gen. bryg. Wiesław Kukuła, dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej. Przybyli także - Wojewoda Lubelski, parlamentarzyści, samorządowcy, weterani, rodziny żołnierzy i mieszkańcy Zamościa. Delegacji Fundacji Niepodległości przewodniczył prezes Przemysław Omieczyński

Uczestnicy niedzielnej uroczystości mieli okazję zobaczyć w defiladzie na Rynku Wielkim w Zamościu historyczne pojazdy wojskowe, jakie służyły w jednostkach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie podczas II wojny światowej. Fundacja Niepodległości, prezentująca pojazdy na zaproszenie 2 LBOT, pragnęła w ten sposób przypomnieć wysiłek wojenny i ofiarę polskich żołnierzy walczących na wszystkich frontach wojny o wolność Ojczyzny. W niedzielę 29 października 2017 przypadała 73. rocznica wyzwolenia holenderskiego miasta Breda przez żołnierzy polskiej 1 Dywizji Pancernej pod dowództwem generała Maczka. Fakt ten przypomniał na Rynku Wielkim w swoim przemówieniu do żołnierzy dowódca 2LBOT płk Tadeusz Nastarowicz, który dziękując Fundacji Niepodległości podkreślił fakt, że jeden z prezentownych pojazdów - półgąsienicowy transporter opancerzony Half-Track M16MGMC - jest w barwach dywizji generała Maczka (n/z). Pojazdom towarzyszyli rekonstruktorzy Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości w mundurach i z wyposażeniem żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie: 2 Korpusu Polskiego – walczącego we Włoszech pod dowództwem generała Władysława Andersa oraz 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej spod Arnhem i 1 Dywizji Pancernej – walczącej we Francji, Belgii, Holandii oraz w Niemczech. /tekst i foto: Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 01 0265 2LBOT HalfTrack Godzina foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 02 0077 2LBOT foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 03 0129 2LBOT Nastarowicz foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 04 0198 2LBOT foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 05 0249 2LBOT Macierewicz foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 06 0298 2LBOT foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 07 0324 2LBOT Nastarowicz foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 08 0349 2LBOT Macierewicz foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 09 0414 2LBOT Macierewicz foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 10 0487 2LBOT foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 11 0520 2LBOT Jeep foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 12 0530 2LBOT HalfTrack M16MGMC foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 13 0546 2LBOT foto Maciej Szymczak

Zamosc 2017 10 29 14 0650 2LBOT Macierewicz foto Maciej Szymczak

Linki do relacji medialnych: