mega888 Pielgrzymka do Ostrówek

Pielgrzymka do Ostrówek

Dnia 30.08.2013 roku z Chełma wyruszyła XXIV autokarowa pielgrzymka do Ostrówek i Woli Ostrowieckiej. Granicę przekroczyliśmy szybko i sprawnie i już ok. 10-ej byliśmy na Ukrainie. Jechaliśmy w trzy autokary plus kilkanaście samochodów więc osób było około 250. Na początku odbyła się uroczysta msza święta którą odprawił ks. Jan Buras, pomagało mu pięciu księży.

My również uczestniczyliśmy w przygotowaniach do mszy oraz pomagaliśmy w jej trakcie. Na uroczystości przyjechały okoliczne władze, konsul RP z Łucka, władze Lublina oraz wiele innych znanych osobowości. Po mszy pop z pobliskiej cerkwi odprawił nabożeństwo przy pomniku upamiętniającym rocznicę rzezi w Ostrówkach i Woli Ostrowieckiej, która miała miejsce 30.08.1943 r. Po nabożeństwie przy pomniku zostały złożone kwiaty przez lokalne władze oraz gości. My również mieliśmy swój wkład w upamiętnienie tej 70 rocznicy, jako jedyni przedstawiciele młodzieży zapaliliśmy znicze oddając cześć i hołd pomordowanym z tych wsi. Chętni udali się na Wolę Ostrowiecką, żeby zobaczyć miejsce upamiętnienia zbrodni sprzed 70 lat. Wszystko skończyło się około godziny 15-ej, z Ostrówek udaliśmy się prosto na granicę. W Chełmie byliśmy już o godzinie 18-ej.

Relacja wideo

Tekst: Radosław Brzezicki & Piotr Szcześniak,