mega888 „I ŚLEPY BY DOSTRZEGŁ"

„I ŚLEPY BY DOSTRZEGŁ"

2021 12 08 bisTen cytat z G. Orwella (tak tego m.in. od "Roku 1984" i "Folwarku zwierzęcego") może stanowić konkluzje wywiadu jakiego w Radio Wnet udzielił wczoraj członek zarządu Fundacji Niepodległości. Red. Paweł Bobołowicz rozmawiał z Janem Fedirko w ramach audycji Radio Wnet i Unet (białoruska redakcja R. Wnet) Studio Białoruskie.
Główne zagadnienie to oczywiście sytuacji na mjaży (tak nazywa się w języku białoruskim granica) wschodniej Polski. To jest wojna! Dziś formalnie jej się nie wypowiada - przynajmniej tak nie czyni nasz imperialny sąsiad i jego poplecznicy - ale jak inaczej nazwać kilkanaście tysięcy zabitych i kilkadziesiąt tysięcy rannych Ukraińców na wschodzie ich kraju od 2014 roku. Jak przewidział śp. Prezydent Lech Kaczyński wojna dotarła i do nas. Wprawdzie na razie jeszcze w mieszanej formie hybrydowo-"gorącej' niemniej niestety tylko z potencjałem eskalacji. Każdy w tej sytuacji powinien czynić co w jego mocy, aby przyczynić się do potencjału obronnego Polski. Stąd m.in. akcja „Kartka dla obrońców granic” współorganizowana z najbliższym nam wojskiem (również w sensie, że ochotniczym) – 2 Lubelską Brygada Obrony Terytorialnej.
Fundacja niebawem będzie współorganizatorem kolejnego wydarzenia, które zwłaszcza w okresie świątecznym/Bożonarodzeniowym powinno wesprzeć na duchu żołnierzy WP i funkcjonariuszy Straży Granicznej oraz Policji pełniących służbę na granicy z Białorusią.
Radio Wnet informuje iż 15 XII br. będzie na jego antenie – oraz oczywiście radiounet – Dniem Białoruskim. Wówczas będzie okazja szerszego przedstawienia najbliższej nam kwestii powstawania i wspomagania rozwoju społeczeństwa obywatelskiego na Białorusi.