mega888 UROCZYSTOŚCI 95. ROCZNICY UTWORZENIA KOP

UROCZYSTOŚCI 95. ROCZNICY UTWORZENIA KOP

2019 10 09 bisLublinie miał zaszczyt gościć ogólnopolskie uroczystości 95. rocznicy utworzenia Korpusu Ochrony Pogranicza. Organizatorem wydarzenia – pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości - w środę 9 października br. były IPN i KGSG.
List do uczestników uroczystości wystosował Premier Rządu RP Mateusz Morawiecki. Wspomniał w nim m.in., że wierna służba żołnierzy KOP to zobowiązanie dla funkcjonariuszy dzisiejszej Straży Granicznej. Wszyscy podkreślali wyjątkową dzielność i odwagę żołnierzy KOP chroniących wschodniej granicy II RP. Można powiedzieć, że ich elitarność nie zamykała się tylko w profesjonalizmie, ale dopełniała w wyjątkowym umiłowaniu Ojczyzny.
Ppłk SG Jacek Kozak przedstawił historię KOP. Wyswietlono film animowany „Reduta Tynne”. Nie zapomniano również o lubelskim bohaterze KOP spod Tynnego por. Janie Bołbocie.
IPN uruchomił portal edukacyjny poświęcony Korpusowi Ochrony Pogranicza: kop.ipn.gov.pl. Stworzony gł. dzięki pracy oddziałów IPN w Białymstoku i Lublinie. Portal prezentuje m.in. tysiące zdjęć żołnierzy KOP i ich rodzin, oryginalne nagrania rozkazów oraz interaktywną mapę przedwojennych placówek granicznych.
Fotorelacja autorstwa Jana Fedirko na tej stronie w Multimedia/Galeria: http://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2184-uroczystosci-z-okazji-95-rocznicy-utworzenia-kop

W trakcie uroczystości podpisane zostało porozumienie o współpracy pomiędzy Strażą Graniczną a Instytutem Pamięci Narodowej. Obejmuje ono m.in. działalność edukacyjną, upamiętnienia żołnierzy i funkcjonariuszy polskich formacji granicznych II Rzeczypospolitej oraz opiekę nad ich grobami.
Bardzo efektowne było zaprezentowanie na placu przed CSK musztry paradnej Pododdziału Reprezentacyjnego Straży Granicznej - Kompanii Reprezentacyjnej SG, występującego w mundurach wzorowanych na uniformach KOP oraz pokaz Orkiestry Reprezentacyjnej Straży Granicznej
Wszystko to w ramach pikniku edukacyjnego, podczas którego na stoiskach można było zobaczyć m.in. broń, sprzęt i wyposażenie, stosowane podczas służby granicznej.

2019 10 09 bis plakat
W obchodach uczestniczył Sekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji Sylwester Tułajew, Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek oraz Dyr. Lubelskiego oddz. IPN Marcin Krzysztofik, Komendant Główny Straży Granicznej gen. dyw. SG Tomasz Praga wraz z Zastępcami, gen. bryg. SG Jacek Szcząchor Komendant Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej, kadra kierownicza Straży Granicznej, delegacja Stowarzyszenia Weteranów Polskich Formacji Granicznych oraz przedstawiciele organizacji obywatelskich – w tym Fundacji Niepodległości.

Tekst i foto Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości.

Więcej informacji na: