mega888 WOLNI Z WOLNYMI, RÓWNI Z RÓWNYMI

WOLNI Z WOLNYMI, RÓWNI Z RÓWNYMI

1 VII Unia Lub 2020 07 01 L n 630x640 0

1 lipca tradycyjnie obchodzimy – zwłaszcza w Lublinie – jako Dzień Unii Lubelskiej. W 451 rocznicę jej zawarcia właśnie w Lublinie władze miasta zorganizowały uroczyste obchody. Rozpoczęłyśmy od złożenia kwiatów – delegacja Fundacji Niepodległości tradycyjnie zapaliła biały i czerwony znicze - pod Pomnikiem Unii Lubelskiej na Placu Litewskim.

Pozostałe punkty programu obchodów na www.kultura.lublin.eu

Fenomen Międzymorza mógł powstać tylko w państwie wielonarodowym, wielokulturowym i wieloreligijnym, budowanym według zasady „wolni z wolnymi, równi z równymi”. Słowo Polak oznaczało w nim dobrowolną przynależność do kultury oraz systemu politycznego, a nie było etykietką etniczną. Polaka z międzymorza przyrównuje profesor [Marek Jan Chodkiewicz] do współczesnego Amerykanina, który etnicznie może być Irlandczykiem, Meksykaninem, Kubańczykiem czy Polakiem. Rzeczpospolita Obojga Narodów była projektem polsko – litewsko – rusińskim (ukrainnym) i tylko zgodna wola współtworzących go narodów mogła przynieść tak niezwykłe efekty. Gdy jej zabrakło Międzymorze zostało rozbite i stracone. Wyjątkowy obszar miedzy Wschodem i Zachodem stał się częścią niemieckiej Mitteleuropy albo zdominowanej przez Moskwę Słowiańszczyzny.
Jak memento Chodkiewicz przypomina słowa zamordowanego przez komunistów działacza polskiej radykalnej prawicy Adama Doboszyńskiego, który w 1948 r. oceniał: „Polska miała czekać tysiąc lat na pojawienie się hasła, że Rzeczpospolita zamieszkała być powinna wyłącznie przez Polaków. Hasło to wysunęła i urzeczywistniła u nas dopiero agentura sowiecka, nie znajdziemy go u żadnego z polskich myślicieli”. Warto je powtórzyć dzisiaj, kiedy nie brakuje wzdychających do Polski „od morza do morza”, ale na wiecach krzyczących, że „Polska tylko dla Polaków”.

2020 07 01 bis

2020 07 01 L n 630x640 3