mega888 ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO W LUBLINIE - STULECIE ZWYCIĘSTWA NAD BOLSZEWIKAMI

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO W LUBLINIE - STULECIE ZWYCIĘSTWA NAD BOLSZEWIKAMI

20200815 01 111509 LR foto Maciej SzymczakMieszkańcy Lublina uczcili w sobotę 15 sierpnia 2020 r. Święto Wojska Polskiego. Uroczyści rozpoczęły się Mszą Święta w intencji Ojczyzny w lubelskiej archikatedrze. Nabożeństwu w archikatedrze św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty przewodniczył metropolita lubelski arcybiskup Stanisław Budzik.

W homilii podkreślił, że „tak się w naszej historii zdarzyło, że uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny jest dniem Chwały Polskiego Oręża”. – Święto Wojska Polskiego obchodzone w tym dniu upamiętnia wielkie polskie zwycięstwo, dzięki któremu została ocalona wolność i niepodległość dopiero co ocalonej Rzeczpospolitej – mówił metropolita lubelski. – Wojna polsko-bolszewicka była nie tylko zmaganiem o sprawiedliwe ustalenie granic odrodzonego państwa. Była to przede wszystkim śmiertelna walka o ocalenie polskiej i europejskiej tożsamości – dodał.
Arcybiskup podkreślał też znaczenie Bitwy Warszawskiej. – Wspominając Cud nad Wisłą przekazujemy pamięć o obrońcach naszej niepodległości kolejnym pokoleniom. Równocześnie dziękujemy obrońcom ojczyzny za piękną lekcję patriotyzmu, która jest dla nas inspiracją i nauką – zaznaczał metropolita lubelski.
Później na placu Litewskim odbyły się oficjalne uroczystości przygotowane przez 19 Lubelską Brygadę Zmechanizowaną imienia gen.dyw. Franciszka Kleeberga. Udział w niej wzięli przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych a także parlamentarzyści. Kwiaty złożono przed płytą Pomnika Nieznanego Żołnierza oraz przed pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zapłonęły tam także białe i czerwone znicze złożone przez delegację Fundacji Niepodległości.
W oprawie uroczystości nie zabrakło elementów historocznych - przybyli ułani w mundurach z wojny z bolszewikami w roku 1920. Uroczystość Święta Wojska Polskiego na Placu Litewskim zakończyła defilada.

źródło: Radio Lublin / foto: Maciej Szymczak
link do relacji RL: https://radio.lublin.pl/2020/08/w-lublinie-trwaja-uroczyste-obchody-swieta-wojska-polskiego/

20200815 02 101510 LR foto Maciej Szymczak

20200815 03 110705 LR foto Maciej Szymczak