mega888 LEKCJA O DZIEJACH 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH Z HRUBIESZOWA

LEKCJA O DZIEJACH 2 PUŁKU STRZELCÓW KONNYCH Z HRUBIESZOWA

07 WWW 2PSK Hrubieszow MHH 2119 LR JPGSzwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2 Pułku Strzelców Konnych opublikował na swoim kanale na YouTube specjalną lekcję o historii tej zasłużonej jednostki polskiej kawalerii. Lekcję zarejstrowaliśmy 8 grudnia 2020 r. w salach Muzeum im. Stanisława Staszica w Hrubieszowie oraz w Izbie Pamięci 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. Mjr. Henryka Dobrzańskiego "Hubala", który dziedziczy chlubne tradycje 2 Pułku Strzelców Konnych. Odbiorcami lekcji byli uczniowie Zespołu Szkół Nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Hrubieszowie, który prowadzi też klasy mundurowe. Szkoła obecnie realizuje nauczanie w trybie zdalnym - dlatego lekcja trafia do nich drogą internetową. Naszą lekcję poprowadził ppor. k.o. Kamil Ciesielczuk ze Stowarzyszenia Szwadron Ziemi Hrubieszowskiej im. 2.Pułku Strzelców Konnych. Materiał zawiera liczne fotografie archiwalne z różnych kolekcji. Dyrekcja Zespołu Szkół Nr 3 wyraziła zgodę na publikację materiału, który dostępny jest teraz pod linkiem [LINK TUTAJ]. Nasz projekt upamiętnienia 2 Pułku Strzelców Konnych w 100. rocznicę objęcia garnizonu w Hrubieszowie wraz z odtworzeniem tradycyjnego Święta Pułkowego 2 PSK dofinansowano ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Programu Dotacyjnego „Niepodległa”.