mega888 OGÓLNOPOLSKI KONKURS PLASTYCZNY MUZEUM NADWISLAŃSKIEGO W KAZIMIERZU DOLNYM POD PATRONATEM FUNDACJI NIEPODLEGŁOŚCI

2021 04 13 bis 1W dniu 15 kwietnia rozstrzygnięto ogólnopolski konkursu plastyczny dla dzieci, młodzieży, studentów oraz dorosłych z okazji 190. rocznicy Bitwy pod Kazimierzem Dolnym w trakcie Powstania Listopadowego - 18 kwietnia 1831. Organizatorem konkursu było Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym. Wydarzenie odbyło się pod patronatem Fundacji Niepodległości.
Miło nam poinformować, że Jury spośród swojego grona na Przewodnicząca wybrało reprezentującą Fundację Panią Lucynę Omieczyńską. Z uwagi na tzw. pandemię (związana z wirusem SARS-CoV-2) i narzucony w związku z tym reżim sanitarno-epidemiologiczny nie udało się gali wręczenia nagród przeprowadzić z udziałem wszystkich laureatów. (Nota bene efekty wspomnianych utrudnień widać na zdjęciu poniżej).
Fundacja Niepodległości ufundowała również nagrody dla laureatów i upominki dla uczestników. Lista nagrodzonych, więcej zdjęć i informacji na:

Składamy podziękowania dla Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym – zwłaszcza dla Pani Agnieszki Borsewicz oraz Pana Kierownika dr Marcina Wawerskiego – za cenną inicjatywę, zwłaszcza, że upamiętnia ona regionalne wydarzenie związane ze zrywem niepodległościowym Polaków, który pomału zaczyna ginąć w mrokach historii. Wydarzenie wpisuje się w misję Fundacji Niepodległości syntetycznie ujętą w haśle „pamięć buduje tożsamość”.
Prezentacja nt bitwy dostępną na muzealnym kanale YouTube https://www.youtube.com/watch?v=0VSP-edYVDU&t=18s
Wystawa pokonkursowa będzie udostępniona bezpłatnie od 4 maja do 31 lipca w siedzibie Działu Historii i Kultury Regionu ul. Podzamcze 20 w godzinach otwarcia muzeum 9:00-17.00. Plakat poniżej. Zapraszamy w imieniu Muzeum i zachęcamy ze swej strony do odwiedzenia.

2021 04 13 bis 2

2021 04 13 bis 3

2021 04 13 bis 4

2021 04 13 bis 5