mega888 „TAK, JAK BYŚMY NIGDY NIE ISTNIELI”

„TAK, JAK BYŚMY NIGDY NIE ISTNIELI”

Darek Maleo foto Krzysztof Radzki RL 1425 2022 04 27 222134Premierowym koncertem w Filharmonii Lubelskiej zainaugurowano w środę 27 kwietnia 2022 projekt „Tak, jak byśmy nigdy nie istnieli”, upamiętniający 80. rocznicę niemieckiej Akcji Reinhardt w czasie której – od marca 1942 do listopada 1943 roku – Niemcy zamordowali łącznie około dwóch milionów Żydów.

Projekt „Tak, jak byśmy nigdy nie istnieli” jest wspólnym przedsięwzięciem Muzeum Getta Warszawskiego, Żydowskiego Instytutu Historycznego i Państwowego Muzeum na Majdanku we współpracy z Towarzystwem Projektów Edukacyjnych. Organizatorzy wraz z Marszałkiem Województwa Lubelskiego zapraszali na wydarzenie w Dniu Pamięci o Zagładzie Żydów, w 80. rocznicę niemieckiej „Aktion Reinhardt” .
Honorowy Patronat nad projektem objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

W ramach projektu zaplanowano szereg wydarzeń kulturalnych, edukacyjnych i naukowych zarówno w Polsce, jak i w Izraelu i USA. Podczas inauguracji projektu w Filharmonii Lubelskiej w Lublinie odbyła się premiera koncertu pod kierownictwem artystycznym Darka „Maleo” Malejonka (n/z) – wieloletniego przyjaciela Fundacji Niepodległości – który zaprosił do udziału m.in. Renatę Przemyk, Natalię Niemen, Lilu, Symchę Kellera, Kasię Malejonek, Aleksandrę Idkowską, Monę i Basię Pospieszalską.
Koncert poprzedziła premiera filmu dokumentalnego „Aktion Reinhardt” w reżyserii Michała Szymanowicza. W uroczystości wziął udział prezes zarządu Fundacji Niepodległości Przemysław Omieczyński z Małżonką.

List do uczestników wydarzenia skierował wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego Piotr Gliński.

Przypomniał w nim, że to właśnie z Lublina w marcu 1942 roku wyruszył pierwszy transport Żydów do Bełżca. „To tu rozpoczęła się akcja Zagłady Żydów w Generalnym Gubernatorstwie. Tutaj znajdował się niemiecki sztab nadzorujący operację. Trwający wówczas od niemal dekady, konsekwentnie realizowany przez Niemców proces wykluczania Żydów ze społeczeństwa – poprzez ograniczanie ich praw, usuwanie na margines życia społecznego, zmuszanie do emigracji, nakładanie kontrybucji, wreszcie wysiedlanie, zamykanie w gettach i zsyłanie do obozów koncentracyjnych – przybrał postać +ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej+” – zaznaczył minister kultury i dziedzictwa narodowego.

Przypomniał, że podczas Akcji Reinhardt w obozie zagłady w Bełżcu zamordowano ok. 440 tys. osób, w Sobiborze – 170 tys., w Treblince – 800-900 tys., a w obozie koncentracyjnym na Majdanku zmarło bądź zostało zamordowanych ok. 60 tys. Żydów. „Wraz z nimi odszedł świat chasydów, cadyków, cudotwórców, ale też szewców, krawców i sklepikarzy. Miejscowości, sztetle opustoszały. Została jedynie pamięć do której dzisiaj wracamy próbując łączyć pozrywane nici historii, odkrywając i odtwarzając historię osób, rodzin, społeczności i wspólnot” – podkreślił w liście Gliński.

źródła: PAP, dzieje.pl, Radio Lublin.
Foto: Krzysztof Radzki/RadioLublin
linki: