mega888 SYMBOL UPORU I NIEUSTĘPLIWOŚCI POLAKÓW

SYMBOL UPORU I NIEUSTĘPLIWOŚCI POLAKÓW

2022 05 18 MC LL 01 ppor Rdzanek Igor 19LBZ– Wzywam żołnierzy 2 Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa, którzy stanęli do walki za Polskę wolną, demokratyczną i suwerenną. Stańcie do Apelu!
– CHWAŁA BOHATEROM!!!

W środę 18 maja 2022 w Lublinie, w 78. rocznicę chwalebnego zwycięstwa Polaków, które otworzyło Aliantom drogę na Rzym, podczas uroczystości pod pomnikiem wzniesionym Bohaterom Monte Cassino w Lublinie, mocno wybrzmiały słowa Apelu Pamięci, odczytanego przez ppor. Igora Rdzanka. Uroczystość z ceremoniałem wojskowym na zaproszenie Fundacji Niepodległości zabezpieczała 19.Lubelska Brygada Zmechanizowana im. gen. dyw. Franciszka Kleeberga. Kompanię Honorową pod dowództwem ppor. Dawida Dąbka, wystawił batalion czołgów 19.LBZ.
Obok posterunku honorowego wystawionego przez 19.LBZ, rekonstruktorzy Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości wystawili posterunek w historycznych mundurach i z uzbrojeniem żołnierzy 2.Korpusu Polskiego, walczącego pod Monte Cassino pod dowództwem gen. Władysława Andersa.

Uroczystość poprzedziła Msza św. odprawiona w intencji Ojczyzny i żołnierzy 2.Korpusu Polskiego, o godz. 11:00 w kościele pw.Niepokalanego Serca Maryi i św. Franciszka, przy Al.Kraśnickiej.

Zgodnie z tradycją, kultywowaną od odsłonięcia Pomnika w roku 2015, przed rozpoczęciem uroczystości wojskowy trębacz z orkiestry Garnizonu Lublin odegrał w samo południe Hejnał Mariacki, na pamiątkę sygnału, jaki na rozkaz Dowództwa 2.Korpusu Polskiego o 12:00 w dniu 18 maja 1944 pod murami zdobytego Klasztoru na Monte Cassino odegrał trębacz 3.Dywizji Strzelców Karpackich, plutonowy Emil Czech. Ten symboliczny sygnał miał podkreślić, że Monte Cassino, niedostępne wcześniej przez pięć miesięcy walk dla armii Aliantów, zostało tego dnia zdobyte przez Polaków.

Podczas uroczystości kwiaty i znicze pod pomnikiem złożyli przedstawiciele władz Województwa Lubelskiego, Miasta Lublin, Garnizonu Lublin oraz Służb Mundurowych, organizacji kombatanckich oraz patriotyczno-niepodległościowych i innych instytucji.

List do uczestników skierowany przez Marszałek Sejmu RP Elżbietę Witek odczytał w jej imieniu poseł Sylwester Tułajew. Odczytano także specjalne listy nadesłane przez Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka oraz Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, Ministra Jana Józefa Kasprzyka (treści listów publikujemy poniżej). W przemówieniach władze regionu i miasta reprezentował Wicewojewoda Lubelski Robert Gmitruczuk. Wieniec od posła Sławomira Skwarka złożył jego asystent – Jan Fedirko z Fundacji Niepodległości. Wśród licznych delegacji honorujących polskie zwycięstwo złożeniem kwiatów był także obecny Konsul Generalny Ukrainy w Lublinie Artem Valah. Fundację Niepodległości podczas ceremonii reprezentował prezes zarządu Przemysław Omieczyński wraz z Małżonką, w asyście rekonstruktorów. W oprawie uroczystości Fundacja Niepodległości wystawiła trzy historyczne pojazdy wojskowe w barwach jednostek 2.Korpusu Polskiego.
Fotografie z uroczystości publikujemy poniżej (fot. Maciej Szymczak) oraz w naszej galerii (link fot. Lucyna Omieczyńska, Jan Fedirko).
Relacje medialne, dostępne są pod linkami:

Pomnik MC LL 2022 05 18 Marsz Sejmu RP Elzbiety Witek list JPG

Pomnik MC LL 2022 05 18 Min Czarnek list JPG