mega888 82. ROCZNICA EGZEKUCJI WIĘŹNIÓW ZAMKU LUBELSKIEGO NA RURACH JEZUICKICH

82. ROCZNICA EGZEKUCJI WIĘŹNIÓW ZAMKU LUBELSKIEGO NA RURACH JEZUICKICH

2022 VI 15 bis

15 czerwca uczciliśmy rocznicę egzekucji więźniów Zamku Lubelskiego. Polową Mszę św. w intencji pomordowanych odprawił ks. prałat Tadeusz Pajurek – proboszcz w k-le pw. Świętej Rodziny (przy ul. Jana Pawła II). W homilii zacytował on wiersz śp. ks. Jana Twardowskiego
„Odszedłeś cicho, bez słów pożegnania.
Tak jakbyś nie chciał swym odejściem smucić…
tak jakbyś wierzył w godzinę rozstania,
że masz niebawem z dobrą wieścią wrócić.”
którego treść może służyć za najlepsze przesłanie dzisiejszych uroczystości.
Niemcy od końca czerwca do połowy sierpnia 1940 w ramach Sonderaktion AB (tzw. Nadzwyczajna Akcja Pacyfikacyjna) na terenie Generalnego Gubernatorstwa mordowali głównie przedstawicieli inteligencji polskiej. Podczas pięciu masowych egzekucji w Rurach Jezuickich (wówczas pod miastem, dziś część dzielnicy Czuby w Lublinie) okupanci hitlerowscy zamordowali co najmniej 500 osób z tereny woj. Lubelskiego. Do dziś niestety udało się ustalić nazwiska niewiele ponad stu osób których wina dla okupantów była działalność niepodległościowa bądź sprzyjanie jej. Mordowano tu osoby w różnym wieku i z różnych grup społecznych - zawodowych.
Głównym organizatorem uroczystości memoratywnych było Muzeum Martyrologii „Pod Zegarem” – Oddział Muzeum Narodowego w Lublinie przy współudziale Szkoły Podstawowej nr 28 z oddziałami Integracyjnymi im. Synów Pułku Ziemi Lubelskiej w Lublinie oraz Parafii Rzymsko – Katolickiej pw. Świętej Rodziny w Lublinie.
Przedstawiciel Fundacji Niepodległości zapalił tradycyjnie białe i czerwone znicze pod krzyżem - pomnikiem.
Fotorelacja z wydarzenia autorstwa Jana Fedirko na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2534-82-rocznica-egzekucji-wiezniow-zamku-lubelskiego-na-rurach-jezuickich

Tekst i foto Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Lublin 15 VI 2022