mega888 KS. ANDRZEJA KWICZALA ODSZEDŁ DO DOMU PANA

KS. ANDRZEJA KWICZALA ODSZEDŁ DO DOMU PANA

2022 VII 05 bisJeśli ktoś widział ks. Andrzeja nieuśmiechniętego to…. musiał uczestniczyć w nabożeństwie – celebracja wymaga powagi, a i to można rzec, że na licach proboszcza z Maniewicz uśmiech nie tyle gościł co był stałym elementem oddającym znakomicie jego usposobienie. Życzliwy wobec wszystkich czy to parafian, czy nas gości z Polski. Długoletnie posługiwanie na Ukrainie – Polesiu wołyńskim chyba tylko jeszcze bardziej wyostrzyło jego pozytywne cechy charakteru z otwartością na ludzi i ich problemy na czele.

Ciężko schorowany przerwał leczenie w Polsce i już 25 lutego powrócił do swoich parafian na Ukrainę (kilkadziesiąt kilometrów od granicy z Białorusią).
Ks. Andrzej od lat – ponad dwu dekad - posługiwał na Ukrainie w diecezji łuckiej. Był proboszczem parafii pw. Zesłania Ducha Świętego w Maniewiczach (Маневичі). Pomagał nie tylko duchowo, ale i materialnie parafianom, ale i wszystkim mieszkańcom żyjącej w bardzo trudnych warunkach. Sam zresztą mieszkał nader skromnie. To nie wyczerpywało Jego wielorakiej aktywności. Opiekował się grobami legionistów polskich poległych w Bitwie pod Kościuchnówką w 1916 roku (we współpracy z Centrum Dialogu Polsko - Ukraińskiego w Kościuchnówce prowadzonym przez harcerzy J. Góreckiego ze Zgierza - Chorągiew Łódzk ZHP) oraz wielu miejscami pamięci na Polesiu Wołyńskim.
Ks. Andrzeju będzie nam brakowało Twego nieodłącznego uśmiechu…
Pogrzeb ks. Kwiczala miał miejsce wczoraj (w poniedziałek) 4.07.2022 roku w Parafii św. Michała Archanioła w Prusinowicach (nieopodal Nysy). „Nasz” Proboszcz posługę kapłańska sprawował na Wołyniu, Ukrainie w diecezji łuckiej – jako proboszcz parafii pw. Zesłania Ducha Świętego w Maniewiczach, parafii pw. Świętych Cyryla i Metodego w Lubieszowie oraz parafii pw. św. Marcina w Czersku. Już podczas studiów w seminarium duchownym Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej oraz na KUL podczas wakacji pomagał w duszpasterstwie dla ks. Witolda Józefa Kowalowa nie tylko w Ostrogu.
Nabożeństwu żałobnemu przewodniczył bp Witalis Skomarowski, ordynariusz łucki. List do uczestników pogrzebu ks. Andrzeja skierował premier Mateusz Morawiecki „Był kapłanem z głębi serca oddanym Bogu i ludziom. Zawsze blisko parafian, szczególnie tych najsłabszych i oczekujących pomocy, dla których przez lata organizował pomoc z Polski”. Obecna była m.in. wicemarszałek Sejmu Małgorzata Gosiewska oraz od wielu lat wspomagający śp. księdza oficerowie i funkcjonariusze Straży Granicznej z Nadbużańskiego Oddziału SG.
Dziękujemy Bogu, że zetknął nas z Twą dobrocią na drogach ziemskiej wędrówki.

Fotorelacja z pogrzebu aut. st. chor. sztab. A. Rosińskiego z NOSG oraz zdjęcia ks. Andrzeja z Kościuchnówki aut. mjr. M. Papieża komendanta PSG Skryhiczyn na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria:

R.I.P. Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie... Вічна пам’ять і Царство Небесне!

Foto mjr SG Marcin Jóźwiak (PSG Dołhobyczów); tekst Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Lublin 4 VII 2022 r. .