mega888 POLSKIE ŚWIĘTO NARODOWE, WOJSKOWE, KOŚCIELNE , LUDOWE I PAŃSTWOWE

POLSKIE ŚWIĘTO NARODOWE, WOJSKOWE, KOŚCIELNE , LUDOWE I PAŃSTWOWE

15 VIII 1920 roczjpg

Oficjalny program uroczystości – do udziału w których serdecznie zapraszamy - z okazji Święta Wojska Polskiego w 102. Rocznicę Zwycięskiej Bitwy Warszawskiej organizowanych w Lublinie przez 19 Lubelską Brygadę Zmechanizowaną im. gen. dyw. Franciszka Kleeberga 15 sierpnia 2022 r. (poniedziałek) poniżej:

godz. 9:30 - złożenie kwiatów pod pomnikami: Nieznanego Żołnierza i Marszałka Józefa Piłsudskiego, na Placu Litewskim;
godz. 10:00 - Msza Św. w Archikatedrze Lubelskiej,
ok. godz. 11:15 - przemarsz, z orkiestrą wojskową i pododdziałami honorowymi, ulicami: Królewska, Lubartowska, al. Tysiąclecia, na Plac Zamkowy,
godz. 12:00 - uroczystość z ceremoniałem wojskowym, na Placu Zamkowym, złożenie kwiatów pod pomnikiem Zaporczyków,
godz. 13.00 - 17.00 - Festyn na Błoniach przy Zamku Lubelskim, w tym występy artystyczne, atrakcje dla dzieci, grochówka wojskowa oraz pokaz współczesnych pojazdów i sprzętu wojskowego, a także oryginalnych pojazdów bojowych z okresu II wojny światowej stanowiące eksponaty Muzeum Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie w Lublinie wraz z rekonstruktorami z Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości w umundurowaniu II Korpusu Polskiego gen. Andersa.
Święto Wojska Polskiego obchodzone jest od 1923 r. na pamiątkę zwycięstwa oręża polskiego w Bitwie Warszawskiej podczas wojny polsko-bolszewickiej 1920 r., uznawanego za jedną z decydujących bitew w dziejach Europy i świata.
W latach 1947 - 1989, w okresie PRL, Święto Wojska Polskiego obchodzone 12 października, w rocznicę bitwy stoczonej przez I Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki pod Lenino.
W latach 1990 - 1992, w okresie przemian ustrojowych i przywracania demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej obchodzono je 3 maja wraz ze Świętem Narodowym Trzeciego Maja.
Od 15 sierpnia 1992 r., na mocy ustawy Sejmu RP, Święto Wojska Polskiego obchodzone jest 15 sierpnia.
15 sierpnia jest Świętem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, obchodzonym przez świat chrześcijański i rozszerzającym się od V wieku. Od 1 listopada 1950 r. Wniebowzięcie NMP stanowi dogmat Kościoła Katolickiego, na podstawie konstytucji apostolskiej Papieża Piusa XII.

15 sierpnia 2022 r. w Lublinie odbędzie się XXVIII Ogólnopolski Przegląd Hejnałów Miejskich, dedykowany w tym roku Niepodległej Ukrainie, z udziałem 33 trębaczy-hejnalistów reprezentujących 26 miast i gmin: Warszawa, Kraków, Łódź, Katowice, Białystok. Olsztyn, Lublin, Kalisz, Toruń, Włocławek, Ostrów Wielkopolski, Chełm, Zamość, Sandomierz, Radomsko, Malbork, Sosnowiec, Zabrze, Radomsko, Kórnik, Puck, Lubartów, Łęczna, Zabłudów, Mełgiew, Żnin.
W programie:
godz. 9:00 - Msza Św. w Bazylice oo. Dominikanów pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika, ul. Złota 9, na Starym Mieście;
godz. 14:00 - spotkanie trębaczy-hejnalistów z Prezydentem Miasta Lublin, Wojewodą Lubelskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego, Konsulem Generalnym Ukrainy w Lublinie, także z udziałem gości: Burmistrza Miasta Puck i Przewodniczącego Rady Miasta Puck, miasta zaślubin odrodzonej Polski z Bałtykiem 10 lutego 1920 r., w latach 30-tych bazy Morskiego Dywizjonu Lotniczego wyposażonego w wojskowe wodnosamoloty "Lublin R XIII", produkowanych w zakładach lotniczych na Bronowicach w Lublinie, obecnie od wielu lat miasta-organizatora festynów historyczno-lotniczych, z udziałem rekonstrukcji 1:1 wodnosamolotu "Lublin R XIII";
godz. 15.00 - przemarsz z Orkiestrą Górniczą Lubelskiego Węgla "Bogdanka" SA spod Trybunału Koronnego na Plac Litewski do 4 pomników: Nieznanego Żołnierza, Marszałka Józefa Piłsudskiego, Unii Lubelskiej, Konstytucji 3 Maja, gdzie odegrane zostaną hejnały miast: Lublin, Kraków, Warszawa, Żnin - miasta debiutującego w tym roku na OPHM w Lublinie oraz złożone zostaną kwiaty, powrót z Orkiestrą na Rynek;
godz. 16.00 - XXVIII Ogólnopolski Przegląd Hejnałów Miejskich, który otworzą Prezydent Miasta Lublin, Konsul Generalny Ukrainy w Lublinie, Kanclerz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Miłośników Hejnałów Miejskich z siedzibą w Lublinie, odgrywanie hejnałów miejskich, z balkonu Trybunału Koronnego, pogrupowanych kilka po sobie będzie przeplatane utworami, które zagra Orkiestra Górnicza Lubelskiego Węgla "Bogdanka" SA.
Zakończenie Przeglądu około godz. 18:00. Wstęp wolny.

Zdzisław Niedbała
Kancelaria Prezydenta Miasta Lublin