mega888 PRZYWRACAMY BLASK ZABYTKOM NA KRESACH

PRZYWRACAMY BLASK ZABYTKOM NA KRESACH

FN 2018 Rudki kosciol parafialny oltarz glowny po konserwacji LRFundacja Niepodległości już od 10 lat odnawia zabytki polskiego dziedzictwa kulturowego na zachodniej Ukrainie. Początek dała w 2012 roku renowacja małej kapliczki w Satyjowie, a rok 2022 zakończyliśmy konserwacją fresków w kościele parafialnym w Drohobyczu. Ostatnio, z uwagi na skromny jubileusz tej aktywności, temat podjęły media.

Wywiadu dla Kuriera Lubelskiego udzielił Piotr Mazur koordynujący i nadzorujący prace konserwatorskie z ramienienia Fundacji Niepodległości:
- Zaczęliśmy od barokowej kapliczki z XVIII wieku, która stoi w szczerym polu we wsi Satyjów. Kapliczka z wielką pompą została oddana do użytkowania i powtórnie poświęcona. Wiadomość o naszym działaniu rozniosła się po okolicy i zaczęły się do nas zgłaszać instytucje kultury polskiej – opowiada Piotr Mazur.
- Potem przyszła kolej na kościół św. Stanisława w Krzemieńcu, cmentarz w Drohobyczu z końca XVIII w., gdzie spoczywa cała elita drohobycka, pracowaliśmy też w Rudkach (n/z), gdzie pochowany jest Aleksander Fredro, a także w Stanisławowie przy wyposażeniu kościoła. W końcu przyszła pora na kościół parafialny pod wezw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, Św. Krzyża i Św. Bartłomieja w Drohobyczu – wylicza Mazur.
Całość materiału autorstwa red. Michała Dybaczewskiego, wraz z licznymi fotografiami, dostępna jest pod linkiem:

Także na antenie Radia Lublin, w cyklicznym programie „Studio Wschodnie”, można było wysłuchać w niedzielę 5 lutego 2023 rozmowy Piotra Mazura z red. Tomaszem Nieśpiałem – dostępnej już pod linkiem:

MKDIN logo WWWPrace wykonane zostały przez Fundację Niepodległości zgodnie z przyjętym programem określonym w odpowiednich dokumentacjach konserwatorskich, w ramach Programu MKiDN: Dziedzictwo kulturowe – Ochrona dziedzictwa kulturowego za granicą. Działania dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.