mega888 Filmy Ewy Szakalickiej o Wołyniu na KUL

Filmy Ewy Szakalickiej o Wołyniu na KUL

Fundacja Niepodległości wraz ze Studencką Międzyuczelnianą Organizacją Kresowiaków SMOK, Kołem Naukowym Historyków Studentów KUL i Grupą Inicjatyw Narodowych Patriana zaprasza na projekcję filmów dokumentalnych: „Śmierć po raz setny" i „Wyrok śmierci" w reżyserii Ewy Szakalickiej.

„Wyrok śmierci" to historia Zenona Jachymka, jednego z dowódców Armii Krajowej, a potem Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość na Lubelszczyźnie. Aresztowany w wyniku zdrady we wrześniu 1946 roku Z. Jachymek po ciężkim śledztwie zostaje skazany na trzykrotną karę śmierci. Dzięki amnestii unika rozstrzelania, ale w więzieniu spędza dziesięć lat.

Dzięki uprzejmości reżyserki, film "Wyrok śmierci" będzie dodatkiem do najbliższego numeru naszego pisma historyczno-społecznego "Kwarta", wydawanego przez Fundację Niepodległości.

Drugi z prezentowanych filmów opowiada o jednym z setek tragicznych dni na Wołyniu w roku 1943 – o mordzie popełnionym 30 sierpnia przez Ukraińską Powstańczą Armię na mieszkańcach wsi Ostrówki i Wola Ostrowiecka.

Projekcje obu filmów poprzedzą wystąpienia autorki Ewy Szakalickiej i dr Leona Popka, autora książki „Ostrówki. Wołyńskie ludobójstwo", pracownika lubelskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.

Spotkanie z prelegentami i projekcja filmów odbędzie się w

Collegium Norwidianum Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego

10 kwietnia 2013 roku o godzinie 16 40 w sali nr 107.

plakat wolyn 1943