mega888 7. ROCZNICA ŚMIERCI ANATOLA SULIKA

7. ROCZNICA ŚMIERCI ANATOLA SULIKA

2014 04 11 10 bis

W tym roku bardzo symbolicznie – w Niedzielę Miłosierdzia Bożego przypadła siódma już niestety rocznica odejścia do wieczności naszego Przyjaciel Anatola Sulika. Ufamy, że DOBRY DUCH POLESIA nadal czuwa nad nami, zwłaszcza ekspedycjami na Wołyń w celu ratowania kresowych cmentarzy przed zapomnieniem i zaginięciem. Z racji na tzw. epidemię (a nawet pandemię) spowodowaną wirusem SARS-CoV-2 nie wiadomo kiedy zapalimy tradycyjnie znicze na jego grobie. Tym bardziej prosimy o modlitwę za wieczny odpoczynek duszy Anatola.

Kontynuujemy dzieło czując jego opiekę i pamiętając bezcenne chwile w przemiłym towarzystwie. Dla nas to wielkie zobowiązanie tym bardziej, że Anatol odszedł do Pana, tak jak żył - odwołał został „ze służby” w czasie inwentaryzacji cmentarza w Równem. Sam spoczął na cmentarzu w Kowlu gdzie jego grobem troskliwie opiekuje się małżonka Pani Halinka, a i my staramy się nie zapominać.
Dzięki jego pracy, wielu ludzi mających korzenie na Wołyniu mogło dotrzeć na odnalezione przez Anatola cmentarze i miejsca spoczynku swoich bliskich. Czujemy się zobowiązani godnie kontynuować to dzieło.

Kilka wspomnieniowych zdjęć Anatola na tej stronie w zakładce Multimedia/ Galeria „Nasz Anatol” http://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/1957-nasz-anatol

Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości, Oktawa Wielkanocna 2021

2019 04 11 bis 1