mega888 III Tydzień Niepokornych w VIII LO

III Tydzień Niepokornych w VIII LO

5 października w VIII LO zainaugurowany został III Tydzień Niepokornych. Tematem przewodnim jego pierwszej sesji był "Udział Polaków w Bitwie o Anglię". W październiku mija bowiem 75 rocznica słynnej bitwy, w której Polacy odegrali jedną z decydujących ról.
Sylwetki najbardziej znanych polskich pilotów  dywizjonów 303, 302, 300 i 301 przybliżyli nam panowie Jacek Zagożdżon z Muzeum Sił Powietrznych (podczas wykładu o Stanisławie Skalskim) oraz Robert Gretzyngier z Fundacji Historycznej Lotnictwa Polskiego (podczas wykładu o pilotach z Lubelszczyzny w Bitwie o Anglię).
Uczniowie VIII LO oraz zaprzyjaźnionego Gimnazjum nr 15 wykazali się też imponującą wiedzą historyczną podczas konkursu "Piloci polscy w Bitwie o Anglię". Uroczystościom towarzyszył turniej gier planszowych organizowany przez Fabrykę Gier Historycznych, wystawa poświęcona Stanisławowi Skalskiemu oraz pokaz filmu "Polacy w Bitwie o Anglię" w reżyserii Zbigniewa Wawra.
Uroczystość stała się też dla naszego Liceum znakomitą okazją do ślubowania klas pierwszych, które odbyło się z ceremoniałem wojskowym. Mamy nadzieję że dzięki takim działaniom wiedza i pamięć o polskich bohaterach będzie się umacniać i rozwijać.
Agnieszka Kuźmiuk

DSCF5659