mega888 "Kwarta" numer 17 już w sprzedaży

"Kwarta" numer 17 już w sprzedaży

4 2015 web4Ukazał się 17 numer „Kwarty”. Numer rozpoczyna blok artykułów dotyczących Powstania Listopadowego. Jacek Feduszka z Muzeum Zamojskiego opisuje genezę Powstania Listopadowego. Piotr Makarzec przybliżył sylwetkę jednego z najzdolniejszych dowódców Powstania – generała Ignacego Prądzyńskiego. Ireneusz Sadurski, nauczyciel historii z IX LO w Lublinie opisał reakcję mieszkańców Lublina na wydarzenia Nocy Listopadowej.
Kolejny blok to kontynuacja tematyki losów Polaków na Kresach. Irina Osipowa z „Memoriału” opisuje losy duchownych katolickich we Lwowie związanych z Armią Krajową na przykładzie sprawy ks. Ludwika Seweryna. Wspomnienia p. Krystyny Świrniak-Mateuszuk z lubelskiego oddziału Związku Sybiraków są kolejnym przyczynkiem do tragicznych losów Polaków mieszkających na terenach, które znalazły się po 1939 roku pod okupacją sowiecką.
Kolejny blok artykułów poświęcony jest kontynuacji tematyki związanej z dziejami Żołnierzy Wyklętych. Piotr Gawryszczak, redaktor naczelny „Kwarty” przedstawia historię WiN-u w 70. rocznicę jego powstania. Kolejne dwa artykuły poświęcone są ostatniemu Żołnierzowi Wyklętemu – Józefowi Franczakowi ps. „Laluś”. Profesor Tomasz Balbus opisuje losy jednego z żołnierzy WiN Jerzego Woźniaka ps. „Jacek”.

Profesor Jan Żaryn przedstawia zarys problematyki związanej z Orędziem biskupów polskich do biskupów niemieckich. W listopadzie minęła 50. rocznica opublikowania tego orędzia.
Tę część „Kwarty” kończy artykuł Roberta Chrzanowskiego z gdańskiego oddziału IPN dotyczący przebiegu tzw. „wydarzeń grudniowych” w Gdyni w 1970 roku. Obszerny artykuł ilustrowany jest mało znanymi zdjęciami ze zbiorów gdańskiego IPN-u.
Kolejnym blokiem „Kwarty” to relacje z ważnych wydarzeń, w których w różny sposób uczestniczyła Fundacja Niepodległości. Ten blok otwiera obszerna relacja Tomasza Panfila, profesora KUL i członka redakcji „Kwarty” oraz Małgorzaty Kupiszewskiej z Ogólnopolskiej konferencji „Pomnik Symboliczny Pułkownik Kukliński – zwycięska misja", która odbyła się 7 listopada 2015 r. w Wiązownie koło Warszawy z inicjatywy Małgorzaty Kupiszewskiej. Uzupełnieniem tego artykułu jest artykuł Tadeusza Płużańskiego o pułkowniku Kuklińskim, będący zapisem jego wystąpienia na konferencji. Redakcja „Kwarty” zapowiada publikację jeszcze kilku wystąpień z tej konferencji.
W kończącym się już roku 2015 działania Fundacji Niepodległości zostały dostrzeżone. Na jubileuszowym XXV Forum Ekonomicznym w Krynicy Fundacja Niepodległości została wyróżniona nagrodą dla „Organizacji Pozarządowej”. W „Kwarcie” obszerna relacja z tego wydarzenia. Cykl płyt „Panien Wyklętych”, wydanych przez Fundację Niepodległości został z kolei nagrodzony nagrodą „Strażnik Pamięci”. W numerze prezentujemy tekst laudacji wygłoszonej przez znanego publicystę Andrzeja Horubałę.
Ten blok kończą relacje z trzeciej już edycji Tygodnia Niepokornych (w tym wydarzenia kulturalnego, jakim był spektakl „Wyklęci” Teatru Nie Teraz na Zamku Lubelskim), sprawozdanie z prac konserwatorskich na Ukrainie wykonanych przez Fundację Niepodległości oraz obszerna relacja z akcji porządkowania cmentarzy polskich „Wołyń 2015. Recordatio”.
Jak zwykle do „Kwarty” dołączona jest płyta dvd. Tym razem jest to film dokumentalny Sławomira Stanisława Górskiego o Jerzym Woźniaku.
„Kwarta” jest już dostępna w cenie 10 zł w Sklepie Niepodległości. Tam dostępne są również starsze numery „Kwarty”.
Przemysław Jaśkiewicz