mega888 Spotkanie z Historią w Kazimierzu Dolnym - program

Spotkanie z Historią w Kazimierzu Dolnym - program

Spotkanie z Historia Kazimierz Dln 2014 wwwW maju tego roku upływa siedemdziesiąt lat od wielkiego zwycięstwa żołnierzy 2 Korpusu Polskiego pod dowództwem gen. Władysława Andresa w Bitwie o Monte Cassino. W kolejnych miesiącach przypadają rocznice zwycięskich walk polskiej 1 Dywizji Pancernej w Normandii, Belgii i Holandii.

Korzystając z tej okazji Fundacja Niepodległości wraz z Willys Club Polska i Ochotniczej Straży Pożarnej - przy wsparciu Urzędu Miasta w Kazimierzu Dolnym, Burmistrza Kazimierza Dolnego oraz Kazimierskiego Ośrodka Kultury, Promocji i Turystyki - zapraszają w weekend 3 i 4 maja 2014 na wyjątkowe "Spotkanie z Historią".

Na Rynku w Kazimierzu Dolnym będzie można spotkać rekonstruktorów w historycznych mundurach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie i poznać bliżej losy Żołnierzy Tułaczy - walczących na obcej ziemi o wolność Ojczyzny. Obok żołnierzy staną oryginalne pojazdy wojskowe w barwach jednostek 2 Korpusu Polskiego i 1 Dywizji Pancernej. Rekonstruktorzy zaprezentują wyposażenie i uzbrojnie polskich oddziałów. Dzieci spotkają się z postacią Misia Wojtka, który towarzyszył żołnierzom 2 Korpusu na szlaku ich wojennej wędrówki - od Bliskiego Wschodu, poprzez kampanię włoską, aż po tułaczy los w Szkocji.

W części artystycznej "Spotkanie z Historią" przyniesie w świąteczny wieczór 3 maja możliwość wysłuchania piosenek Hanki Ordonówny w wykonaniu Anny Przybysz. Artystka wykona swój recital z wojskowego samochodu - tak, jak słynna Ordonka śpiewała dla polskich żołnierzy na Bliskim Wschodzie po wyjściu z sowieckiej niewoli.
4 maja w południe na Rynku wystąpią artyści krakowskiego kabaretu Loch Camelot. Zaprezentują piosenki towarzyszące żołnierzom 2 Korpusu na ich bojowym szlaku. Zaprosimy też wszystkich do wspólnego odśpiewania słynnej pieśni "Czerwone maki na Monte Cassino".

Zapraszamy! Wstęp wolny. Szczegóły programu - poniżej

ORGANIZATORZY: Willys Club Polska, Piotr Lis-Kozłowski, Fundacja Niepodległości, OSP Kazimierz Dolny.

PATRONI MEDIALNI: Kurier Lubelski, Radio Lublin, Lubelski oddział Telewizji Polskiej.

PARTNERZY: Urząd Miasta w Kazimierzu Dolnym, Burmistrz Kazimierza Dolnego,

Kazimierski Ośrodek Kultury Promocji i Turystyki.

3 maja

9:00-13:00 Zlot historycznych pojazdów militarnych przy udziale Willis Club Polska - w barwach I Dywizji Pancernej

gen. Stanisława Maczka (Willys, Dodge, GMC) oraz Fundacji Niepodległosci w barwach 2 Korpusu

Polskiego gen. Władysława Andersa (Willys, White Scout Car, M3 Half Track) -

uczczenie żołnierzy 2 Korpusu Polskiego - 70 rocznica zdobycia Monte Cassino [miejsce: RYNEK].

9:00-20:00 SPOTKANIE Z HISTORIĄ - Festyn Historyczny z udziałem rekonstruktorów Grupy Edukacji Historycznej

(Fundacja Niepodległości) 15-20 rekonstruktorów w mundurach jednostek 2 Korpusu Polskiego

gen. Władysława Andersa wraz z uzbrojeniem (zabezpieczonym) i ekwipunkiem oraz historyczne

pojazdy militarne [miejsce: RYNEK].

WYSTAWA: Rok Żołnierzy Tułaczy - wystawa poświęcona losom żołnierzy 2 Korpusu Polskiego (plansze tekstowe i powiększenia unikalnych fotografii archiwalnych) [miejsce: RYNEK].

Animacje dla dzieci - postać Misia Wojtka, odtwarzanego przez rekonstruktora w kostiumie wykonanym na podstawie dokumentacji fotograficznej [miejsce: RYNEK].

15:30 -17:30 3 maja DZIEŃ STRAŻAKA - ćwiczenia strażaków kazimierskich [miejsce: RYNEK].

18:00-20:00 Zlot historycznych pojazdów militarnych c.d.

SPOTKANIE Z HISTORIĄ - recital pani Anny Przybysz wykonującej liryczne piosenki Hanki Ordonówny (odtworzenie wytępu Ordonki dla polskich żołnierzy na Bliskim Wschodzie).

[miejsce: RYNEK - występ z wojskowej ciężarówki].

22 – 23:30 Koncert zespołu DZIADY KAZIMIERSKIE - [KAWIARNIA RYNKOWA].

4 maja

9:30-14:00 Zlot historycznych pojazdów militarnych, Grupy Edukacji Historycznej (Fundacja Niepodległości)

[miejsce: RYNEK].

12:00-14:00 SPOTKANIE Z HISTORIĄ - Koncert artystów krakowskiego kabaretu “Loch Camelot”

- w repertuarze historycznych piosenek towarzyszących żołnierzom 2 Korpusu

[miejsce: RYNEK - występ z wojskowej ciężarówki lub sceny przed kawiarnią “Rynkowa”].