mega888 Gdańsk - o jeździe kresowej

Gdańsk - o jeździe kresowej

Prezentacja Tomasza Kuby Kozłowskiego z Domu Spotkań z Historią w Warszawie w ramach działalności Klubu Historycznego im. gen. Stefana Roweckiego "Grota" w Trójmieście

Wileńscy zagończycy, jazda tatarska, ułani jazłowieccy. Kawaleria na Kresach 1918-1939

12 listopada 2013, wtorek, godz. 17.00, Gdańsk, ul. Bażyńskiego 4, sala S 208. Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego

Prezentacja Tomasza Kuby Kozłowskiego poświęcona zadzierzystym kawalerzystom z Kresów. W programie przegląd  jednostek kawalerii stacjonujących w miastach i miasteczkach na Ziemiach Wschodnich II Rzeczypospolitej, sylwetki kresowych „zagończyków” (m.in. braci Dąmbrowskich, mjr Z. Szendzielarza, rotm. W. Pileckiego) oraz popularnych dowódców (m. in. gen. M. Przewłockiego, gen. St. Grzmot-Skotnickiego, gen. W. Andersa, gen. J. Kleeberga, gen. T. Bora-Komorowskiego, płk St. Roweckiego, ppłk K. Rudnickiego), specyficzne tradycje i zwyczaje kultywowane w kresowych pułkach, anegdoty i słynne - czasem niecenzuralne - „żurawiejki”, losy kresowych formacji kawalerii w kampanii 1939 roku a także współczesne inicjatywy odwołujące się do tradycji kresowych jednostek.
Podczas spotkania można będzie nabyć liczący 260 stron album "Świat Kresów" Tomasza Kuby Kozłowskiego i Danuty Błahut-Biegańskiej wydany przez Dom Spotkań z Historią. Album zawiera reprodukcje blisko 800 oryginalnych, często unikatowych obiektów z Kresów ze zbiorów autora. Cena 80 zł.

Organizatorzy: Instytut Pamięci Narodowej, Instytut Politologii Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego, Okręg Pomorski Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej oraz Stowarzyszenie Historyczne im. 5 Wileńskiej Brygady Armii Krajowej.

Fot. przed stajnią 27 Pułku Ułanów im. króla Stefana Batorego z Nieświeża ze zbiorów T. K. Kozłowskiego.

Dom Spotkań z Historią, Warszawska Inicjatywa Kresowa, 00-324 Warszawa, ul. Karowa 20, tel. 22 255 05 50, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., www.dsh.waw.pl, Facebook - proffil: Świat Kresów