13.12.1981 PAMIĘTAMY

2017 12 13 19760kopia 2017 12 13 19860kopiaKolejne – 36 już - obchody rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Lublinie miały jak zwykle bardzo bogaty program i atrakcyjna oprawę. Dzięki Zarządowi Regionu Środkowo – Wschodniego NSZZ „Solidarność” wraz z organizacjami patriotycznymi i niepodległościowymi godnie uczciliśmy pamięci ofiar wojny jaruzelsko – polskiej.    Foto relacja z wydarzeń w Lublinie – zwłaszcza rekonstrukcja – związanych z nocą zdrady narodowej na naszej (tej) stronie w zakładce „Multimedia”/”Galeria”.2017 12 12 1911 Q2kopia
Pełen program (od godz. 10 rano po 20) objął:

- ułożenie krzyża ze zniczy na Placu Litewskim – pod pomnikiem Konstytucji 3 Maja;
- konferencję nt. wprowadzenia stanu wojennego (Aula WSEI, ul. Projektowa 4)
- rekonstrukcję przy bramie wejściowej do dawnego FSC (ul. Frezerów 1)
( w tym odtworzenie komunikatu o wprowadzeniu stanu wojennego, demonstrację pracowników FSC, działaczy i związkowców Solidarności, przejazd kolumny pojazdów MO, ZOMO i ORMO, negocjacje i starcie protestujących z siłami porządkowymi);
- koncert Pieśni Niepokornej w k-le PW Wniebowzięcia NMP Zwycięskiej (ul. Narutowicza 6);
- Mszę św. (w ww. świątyni)
- złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod pomnikiem bł. Ks. J. Popiełuszki (ul. Królewska).
Cześć mieszkańców odpowiedziała na apel – m.in. IPN – i wystawiła w oknach zapalone świec o godz. 19:30. To pora niesławnego głównego wydania Dziennika TV (reżimowych wiadomości). Ich bojkot w formie spacerów o tej porze zapoczątkowali gremialnie mieszkańcy Świdnika, po czym rozpowszechniła się ta forma protestu po całej Polsce. Oczywiście protestujący spacerowicze niemal natychmiast spotkali się z represjami organów MO poczynając od legitymowania i spisywania.
Cześć pamięci tych wszystkich którzy wówczas ryzykowali zdrowie, dobro rodziny, a wcale nie tak rzadko oddali i życie za naszą dzisiejszą wolność.2017 12 13 1951 Q1kopia2017 12 13 2003 Q1kopia

Jan Fedirko, Fundacja Niepodległości

Adam Plakat 1 proc 2016 FB 800x800