78. ROCZNICA ZBRODNI KATYŃSKIEJ

2018 04 15 bis

2018 04 16 3418 bisUroczystości 16 kwietnia na cmentarzu przy ul. Białej – Symbolicznej Mogile Katyńskiej zakończyły cykl obchodów upamiętniających naszych rodaków pomordowanych na Wschodzie. Sowieckie NKWD systemowo od 1939 r. mordowało żołnierzy – zwłaszcza oficerów WP i KOP, funkcjonariuszy PP i SW oraz wielu innych służb państwa polskiego. Ciężki los nie minął urzędników – zwłaszcza prokuratorii – ale i zwykłych cywili. Ich „winą” było tylko to, że są Polakami i/lub katolikami. Jednym z takich miejsc, wielką zbiorową mogiłą jest Grodzisko zamku Kazimierza Wielkiego we Włodzimierzu Wołyńskim. Funkcjonowało tam więzienie niemieckie (gestapo) i radzieckie (NKWD). Do tej pory – przy udziale Fundacji Niepodległości – udało się wyekshumować niemal 3 tys. osób: polskich żołnierzy, policjantów, cywili – obywateli II RP. Pozbawiano ich życia tzw. metodą katyńską. Po mordzie zaś aby zatrzeć pamięć w miejscu dołów śmierci wysypywano śmieci, medyczne odpadki ze szpitala gruźliczego. Na koniec, aby dopełnić profanacji po prostu ustawiono tam latryny. Pomimo, że przypłaciliśmy to zdrowiem przebrnęliśmy przez te pokłady hańby – dla oprawców – i wydobyliśmy z niepamięci oraz godnie pochowaliśmy naszych rodaków.

Tradycyjnie w Lublinie miała miejsce Msza św. w intencji ofiar zbrodni radzieckich na Wschodzie w Kościele Powizytkowskim po czym ceremoniał wojskowy pod Pomnikiem Ofiar Zbrodni Katyńskiej przy ul. Głębokiej. W br. uroczystości miały szczególny charakter ponieważ Rodzina Katyńska przekazała Miastu Lublin Symboliczną Mogiłę Katyńską na cmentarzy koło ul. Lipowej. Na co dzień miejscem tym opiekują się uczniowie Zespołu Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jan Kilińskiego. Zauważalna był również udział przedstawicieli Lasów Państwowych, których funkcjonariusze – leśnicy, gajowi - często byli na celowniku rosyjskich oprawców.
Jak zwykle nie zawiedli kombatanci walk o niepodległość Polski z II wojny światowej oraz po jej formalnym zakończeniu.
„Jeszcze Polska nie zginęła…”!

2018 04 16 3410 bis 2018 04 16 3412 bis

J.F., Fundacja Niepodległości IV 2018