mega888 PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ ANDRZEJ DUDA ODSŁONIŁ TABLICĘ POŚWIĘCONĄ ŻOŁNIERZOM WYKLĘTYM NA GROBIE NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA

2016 08 15 4228 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak wwwW dniu Święta Wojska Polskiego - 15 sierpnia 2016 - Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda odsłonił na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie tablicę poświęconą Żołnierzom Wyklętym. Do uroczystego odsłonięcia zaprosił Marka Franczaka - syna sierż. Józefa Franczaka ps. "Laluś", który jako ostatni z Żołnierzy Wyklętych poległ z bronią w ręku 21 października 1963, w walce z obławą komunistycznej Służby Bezpieczeństwa i ZOMO w Majdanie Kozic Górnych k/Piask na Lubelszczyźnie. Pan Marek Franczak oraz Pan Adam Broński - syn kpt. Zdzisława Brońskiego ps. Uskok - przybyli na uroczystość wraz z delegacją Fundacji Niepodległości, której przewodniczył prezes zarządu Przemysław Omieczyński

tekst i foto: Maciej Szymczak

Poniżej publikujemy tekst przemówienia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, wygłoszonego przed Grobem Nieznanego Żołnierza podczas uroczystości.

Czcigodni kombatanci,

Szanowne rodziny Żołnierzy Niezłomnych, Żołnierzy Wyklętych,

Szanowny Panie Marszałku,

Szanowny Panie Ministrze,

Szanowni Państwo Ministrowie,

Panowie Generałowie,

Ekscelencje, Księża kapelanii,

Szanowni Państwo Oficerowie, Podoficerowie, Żołnierze,

Wszyscy Szanowni Państwo, Drodzy Warszawiacy, Drodzy Rodacy z całej Polski.

Kiedy komunistyczne władze Polski, przysłane tutaj z Moskwy, ogłosiły amnestię wobec uczestników antykomunistycznego powstania, wobec uczestników pierwszego antykomunistycznego podziemia, jeden z najbardziej znanych i najzdolniejszych dowódców wśród żołnierzy niezłomnych, major Hieronim Dekutowski „Zapora”, powiedział: "Amnestia jest dla złodziei, a my to jesteśmy polskie wojsko".

Jestem niezmiernie dumny i szczęśliwy, że w tym tak ważnym dla wszystkich Polaków na całym świecie dniu, w dniu rocznicy wielkiego zwycięstwa polskiego narodu nad bolszewicką inwazją w 1920r., w dniu bitwy Warszawskiej, w 96. jej rocznicę, stoję wraz z państwem tutaj, w miejscu świętym dla wszystkich Polaków, przed Grobem Nieznanego Żołnierza na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego, wielkiego twórcy tamtego sukcesu, tamtego oszałamiającego zwycięstwa.

W tym dniu spełniamy obowiązek, dzięki któremu Polska w dużym stopniu, wobec swoich żołnierzy, odzyskuje honor. Odsłaniamy tu, na Grobie Nieznanego Żołnierza, tablicę upamiętniającą uczestników tamtego antykomunistycznego powstania - Żołnierzy Niezłomnych, Żołnierz Wyklętych. Tablice, upamiętniającą ich walkę, ich bohaterstwo, ich niezłomną postawę w obronie Ojczyzny, w walce o niepodległość, o suwerenność Polski. Dla nich, druga wojna światowa nie zakończyła okupacji, dla nich zmieniło się tylko tyle, że zamiast okupantów niemieckich przyszli okupanci sowieccy, przeciwko którym oni postanowili nadal walczyć i czynili to niezłomnie, bardzo często, aż do śmierci. I tak, aż do '63 roku, kiedy to w walce zginął ostatni z nich, sierżant Józef Franczak „Lalek”.

Upamiętniamy ich dzisiaj, niespełna pól roku po słowach, które wygłosiłem 1 marca, mówiąc, że tutaj, na Grobie Nieznanego Żołnierza, powinna znaleźć się tablica upamiętniająca tamtych bohaterów. Ogromnie się cieszę, że idąc wtedy za inicjatywą Fundacji Niepodległości, dzisiaj wraz z Państwem, mogę tutaj być.

Chciałbym, w tym miejscu, bardzo serdecznie podziękować i Fundacji Niepodległości i Panu Ministrowi Antoniemu Macierewiczowi, a także jego zastępcy, Panu Ministrowi Wojciechowi Fałkowskiemu, za to, że zaangażowali się w współpracy w realizacji tego dzieła, za to, że następuję ono tak szybko, i że możemy tego odsłonięcia dokonać dzisiaj, w to święto tak niezwykle ważne dla Polski, tak niezwykle ważne dla polskiego wojska, którego byli oni wielkimi reprezentantami, i którego najlepszą tradycję walki o wolną Polskę kontynuowali - idąc śladami swoich ojców, którzy pokonali bolszewików w Bitwie Warszawskiej 1920r., wierząc niezłomnie w to, że polskie wojsko idzie, aż do zwycięstwa, a w każdym razie, że zawsze ma obowiązek wiernie stać w obronie Ojczyzny, walczyć za jej wolność, walczyć jej suwerenność.

Szanowni Państwo,

Cześć i chwała bohaterom! Wieczna pamięć poległym!

Tekst przemówienia jest dostępny - wraz z filmową relacją - pod adresem oficjalnej strony Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej:

2016 08 15 4228 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak www

2016 08 15 4250 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak www

2016 08 15 4262 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak www
Odsłonięcia tablicy upamiętniającej Żołnierzy Wyklętych na Grobie Nieznanego Żołnierza dokonali (n/z od prawej) Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz, Marek Franczak - syn sierż. Józefa Franczaka ps. "Laluś", podsekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej prof. Wojciech Fałkowski

2016 08 15 4269 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak www

2016 08 15 4270 Grob Nieznanego Zolnierza ZW foto Maciej Szymczak www