mega888 SPRAWIEDLIWA WŚRÓD NARODÓW ŚWIATA

SPRAWIEDLIWA WŚRÓD NARODÓW ŚWIATA

2023_X_27_Palladium_02_550x413.jpg

W warszawskim Teatrze Palladium 27 października br. miał miejsce koncert KU PAMIECI Ireny Sendlerowej.
Upamiętniono w ten sposób jedną z najbardziej znanych polskich kobiet XX wieku, nazywaną polskim Oskarem Schindlerem, a także Matką Dzieci Holocaustu, Sprawiedliwą wśród Narodów Świata.
Wydarzenie zorganizowano w 15 rocznicę śmierci Ireny Sendlerowej, jednej z najbardziej znanych z dziesiątek tysięcy Polaków ukrywających – ratujących Żydów podczas II wojny światowej.
Działając w konspiracji prowadziła akcje ratownicze dzieci żydowskich z getta warszawskiego. Wraz z grupą współpracowniczek, udało jej się ocalić kilkaset dzieci.

Podczas uroczystego koncertu wystąpili m.in. Darek „Maleo” Malejonek wraz z zespołem, Katarzyna Malejonek, Barbara Pospieszalska.

Fundację Niepodległości reprezentował Prezes Przemysław Omieczyński wraz z małżonką Lucyną.

2023_X_27_Palladium_01_550x413.jpg

Informacja za: https://klubproxima.com.pl/en/events/sprawiedliwa-wsrod-narodow-swiata-koncert-ku-pamieci-ireny-sendlerowej/

2023_X_27_Palladium_03_413x550.jpg

2023_X_27_Palladium_04_550x413.jpg

Irena Stanisława Sendlerowa z domu Krzyżanowska (ur. 15 lutego 1910 w Warszawie, zm. 12 maja 2008 tamże) – polska działaczka społeczna i charytatywna, w czasie II wojny światowej kierowniczka referatu dziecięcego Rady Pomocy Żydom przy Delegaturze Rządu na Kraj („Żegoty”). Sprawiedliwa wśród Narodów Świata, dama Orderu Orła Białego i Orderu Uśmiechu.
Od początku okupacji niemieckiej zaangażowała się w niesienie pomocy Żydom. W październiku 1943 została aresztowana przez Gestapo, jednak „Żegocie” udało się ją uwolnić. W czasie powstania warszawskiego była sanitariuszką w jednym z powstańczych punktów sanitarnych na Mokotowie. Po wojnie pracowała w opiece społecznej, administracji państwowej i średnim szkolnictwie medycznym. Przez długie lata jej działalność podczas okupacji niemieckiej była nieznana; została spopularyzowana przez grupę teatralną z amerykańskiej szkoły średniej około roku 2000.
W latach 2007 i 2008 jej kandydatura została zgłoszona do Pokojowej Nagrody Nobla.
Źródło Wikipedia

2023_X_27_Palladium_05_550x413.jpg