mega888 ŚWIĘTA 15. SIERPNIA

ŚWIĘTA 15. SIERPNIA

MB_Łaskawa__Patronka_W-wy.jpg

Nieprzypadkowo pisze o świętach w liczbie mnogiej. 15 sierpnia 1920 r. historycy przyjęli symbolicznie jako przełomowy dzień w zmaganiach Bitwy Warszawskiej (13-25 VIII 1920 r.) podczas wojny polsko – bolszewickiej 1919 - 1921 r. stąd od lat w dniu tym obchodzimy państwowe święto Wojska Polskiego.
To także dzień święta Kościelnego (w Kościele katolickim obrządku rzymskiego – tzw. łaciński) Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny oraz ludowego (związanego z pobożnością ludową) Matki Bożej Zielnej – powiązane ze zbiorami (nota bene na wschodzie np. Ukrainie w Kościołach chrześcijańskich trwa ono trzy dni).
W dzień tego poczwórnego święta faktycznie można mówić o jego narodowym charakterze. Piątym – dziś jakże aktualnym – aspektem jest polsko-ukraińskie braterstwo broni. Wyrazem tego jest chociażby organizowana od kilku lat akcja Ukraińców zamieszkujących w Polsce (pod auspicjami „Płast” Ukraińskiej Organizacji Skautowej w Polsce oraz polskiego ZHP) PŁOMIEŃ BRATERSTWA - ПОЛУМ’Я БРАТЕРСТВА (Połumja Bratstwa). W wigilie Victorii Warszawskiej Ukraińcy i Polacy na wielu cmentarzach m.in. w W-wie, Lublinie, Kętrzynie, Rzeszowie, Gdańsku, jak również na Ukrainie np. Kijowie, Równem zapalają znicze na grobach Legionistów – żołnierzy WP oraz tzw. Pretlurowców – żołnierzy Armii Ukraińskiej Republiki Ludowej (sojusznika Polski w wojnie z bolszewicka rosją), którzy ramię w ramię bronili Europy przed moskalską nawałą. Na Lubelszczyźnie warto pamiętać o gen. Marko Bezruczko* (wówczas pułkowniku), który obroniły Zamość, zaś na jego przedpolach żołnierze ukraińscy skutecznie nękali sowietów. Znakomicie opóźniło to rosyjską ofensywę od południa w kierunku Warszawy (przez Lublin) i uniemożliwiło odciążenie naszych wojsk oraz pozwoliło chociaż częściowo równoważyć przytłaczającą przewagę bolszewików (na froncie południowym stosunek sił wynosił 1:3 na korzyść moskwicinów). Bez tego powodzenie kontruderzenia Marszałka Piłsudskiego (kontrofensywę zaplanował operacyjnie Szef Sztabu WP gen. T. Rozwadowski) z okolic Dęblina nie mogłoby liczyć na powodzenie (chociażby zgromadzić do tego odpowiednich sił – ilości wojska, tak aby uzyskać na odcinku warszawskim przewagę operacyjną).

Tradycyjnie prosimy, aby w tym dniu nie zbrakło flag – naszych barw narodowych - w oknach, na samochodach, przed Państwa domostwami.

15_VIII_rocz._jpg.jpg

2018-02-22-2720_Q3.jpgMarszalek_JP1.png

* Dziś Wydzielona Zmechanizowana 110. Brygada Wojsk Obrony Terytorialnej Sił Zbrojnych Ukrainy im. gen. chor. Marka Bezruczki walczy na pierwszej linii frontu w obwodzie donieckim

Info i foto Jan Fedirko, FN, VIII 23 r.