mega888 HISTORYCZNE LEKCJE PATRIOTYCZNE „SPOTKANIA Z MISIEM WOJTKIEM” ZAKOŃCZONE

HISTORYCZNE LEKCJE PATRIOTYCZNE „SPOTKANIA Z MISIEM WOJTKIEM” ZAKOŃCZONE

KL_LZMW_7_XI_23r._1.jpg Miś Wojtek udał się na zasłużony odpoczynek, a gdyby nie był żołnierzem można by wówczas rzec, że jak to niedźwiedź zapadł w gawrze w zimowy sen. Tymczasem… w połowie grudnia zakończyliśmy Historyczne Lekcje Patriotyczne „Spotkania z Misiem Wojtkiem”. Tzw. żywe spotkania z historią trwały dwa miesiące – od połowy października br. W tym czasie podczas cyklu 24 specjalnych lekcji historii (po 2 godz. lekcyjne każda) dla uczniów szkół podstawowych gościliśmy ponad 480 osób. Zajęcia odbywały się w dwu tzw. modułach. Dla klas I-III (nauczanie początkowe) oraz klas IV – VIII, z odpowiednim dla wieku uczestników przekazem (w oparciu o uprzednio przygotowany scenariusz takich lekcji). Jak okazało się (a na co szczerze mówiąc liczyliśmy) ogromnym atutem była sala ekspozycyjna dydaktyczna
naszego Muzeum Polskich Sił Zbrojnych (na Zach.) w Lublinie przy ul. Skromnej 5. Możliwość nie tylko zobaczenia, ale i dotknięcia – obsługi oryginalnych pojazdów bojowych z okresu II wojny światowej stanowiła nie tylko ogromna atrakcję, ale i zapewne pozostanie na długo w pamięci uczniów. Oczywiście najważniejsi są ludzie czyli fachowy zespół rekonstruktorów z fundacyjnej Grupy Edukacji Historycznej. Członkowie GEH prowadząc zajęcia występowali rzecz jasna w pełnym umundurowaniu i wyposażeniu wojskowym z epoki. Nie trudno zaś domyślić się, że najczęstszym obiektem selfików był wyjątkowy uczestnik Miś Wojtek żołnierz – w stopniu kaprala – nieodłącznie związany z losami żołnierzy II Korpusu Polskiego gen. Andersa. Występujący w profesjonalnym stroju teatralnym – czyli po prostu futrze – miś rozbawiał, przytulał, ale i edukował dopełniając w plastyczny sposób narrację. To wszystko złożyło się na całość udanego, a przede wszystkim pożytecznego, wypełnionego wiedzą spędzenia czasu przez uczniów na żywych lekcjach historii.
Dziękujemy serdecznie nie tylko uczniom uczestnikom zajęć, ale również nauczycielom (najczęściej paniom nauczycielkom) i opiekunom/kom, którzy z nimi przybili, a także dyrekcjom zainteresowanych szkół.

Zaś tych którzy byli zainteresowani, ale z racji na ograniczone ramy organizacyjne tym razem nie mogliśmy ich gościć zapewniamy, że będziemy w pierwszej kolejności informować was jeśli na wiosnę po przebudzeniu Misia Wojtka uda się zorganizować kontynuacje lekcji.
Właśnie dla tych szkół jako pewne uzupełnienie powstała w ramach realizacji projektu publikacja (o tej samej nazwie) „Historyczne Lekcje Patriotyczne <>”. Wydawnictwo w ponad tysięcznym nakładzie zawierające m.in. graficzne biogramy bohaterów tamtych czasów - żołnierzy Polskiej Armii na Wschodzie, ale i elementy edukacji poprzez rozrywkę dla młodego pokolenia trafiło do ponad 100 szkół podstawowych Lubelszczyzny. Również w dwóch wariantach – dla nauczania początkowego oraz klas IV-VIII – chcieliśmy w ten sposób umożliwić zapoznanie się z omawianym dziedzictwem historycznym dla w miarę możliwości szerokiego grona uczniów, którzy nie spotkali się bezpośrednio z naszym misiem Wojtkiem. (Publikacje otrzymali oczywiście uczestnicy spotkań w Muzeum Polskich Sił Zbrojnych, a także ich szkoły – biblioteki).
Już dziś możemy stwierdzić, że lekcje – cały projekt - przyczyniły się do rozwoju świadomości narodowej i dalszego podtrzymania tradycji patriotycznych zwłaszcza wśród młodego pokolenia. Przy tej okazji dziękujemy zwłaszcza klasom, ze strony których spotkaliśmy się z żywą reakcją również po ich powrocie do szkół.
Przypominamy, że galeria zdjęć z realizacji projektu znajduje się
na tej stronie w zakładce Multimedia/Galeria: https://www.fundacja-niepodleglosci.pl/multimedia/2799-spotkania-z-misiem-wojtkiem-historyczne-lekcje-patriotyczne

KL_LZMW_7_XI_23r._3.jpg

KL_LZMW_7_XI_23r._4.jpg

Sp_50_LzMW_23_bis1.jpg

Zadanie finansowane ze środków Ministra Edukacji i Nauki
w ramach Programu Wsparcia Edukacji.

MEiN.jpg

Min._EiN.jpg