mega888 HISTORYCZNE LEKCJE PATRIOTYCZNE „SPOTKANIA Z MISIEM WOJTKIEM”

HISTORYCZNE LEKCJE PATRIOTYCZNE „SPOTKANIA Z MISIEM WOJTKIEM”

Mis_Wojtek_z_komiksu.jpgFundacja Niepodległości rozpoczyna od października br. realizację projektu „Historyczne Lekcje Patriotyczne <<Spotkania z Misiem Wojtkiem>>". Jest to możliwe dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach Programu Wsparcia Edukacji.
Na projekt składa się przede wszystkim cykl 24 tzw. żywych lekcji historii (po 2 godz. lekcyjne) dla uczniów szkół podstawowych w 2 modułach: klas I-III (nauczanie początkowe) oraz IV – VIII z Lubelszczyzny.
Spotkania odbędą się w Muzeum Polskich Sił Zbrojnych (na Zach.) w Lublinie (przy ul. Skromnej 5) w hali ekspozycyjno-dydaktycznej wśród oryginalnych eksponatów – m.in. pojazdów bojowych – z epoki. Zajęcia poprowadzi fachowy zespół członków Grupy Edukacji Historycznej Fundacji Niepodległości.
W lekcjach weźmie udział również Miś Wojtek żołnierz – w stopniu kaprala – nieodłącznie związany z losami żołnierzy II Korpusu Polskiego gen. Andersa.
Realizacja potrwa do końca roku kalendarzowego (ok. połowy grudnia).

Zajęciom towarzyszyć będzie również – to drugi istotny element projektu - publikacja o tej samej nazwie „Historyczne Lekcje Patriotyczne <<Spotkania z Misiem Wojtkiem>>”. Wydawnictwo będzie zawierało m.in. graficzne biogramy bohaterów tamtych czasów - żołnierzy Polskiej Armii na Wschodzie, ale i elementy edukacji poprzez rozrywkę dla młodego pokolenia. Publikacja trafi do szkół podstawowych Lubelszczyzny, aby choć w ten sposób umożliwić zapoznanie się z omawianym dziedzictwem historycznym uczniom, którzy nie będą mogli wziąć udziału bezpośrednio w naszych lekcjach.
Mamy nadzieję, że podniesienie w atrakcyjny i przystępny dla młodego pokolenia sposób wiedzy o historii i bohaterach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie - tzw. Żołnierzach Tułaczach przyczyni się do rozwoju świadomości narodowej i podtrzymania tradycji patriotycznych.

Więcej informacji – w tym odnośnie zgłoszeń poniżej.

(tel. 81 536 12 10).
• Decyduje kolejność zgłoszeń.
• Liczebność klasy 20 osób plus 2 nauczycieli (uprawnionych opiekunów).
• Z jednaj szkoły można zgłosić maksymalnie 2 klasy – po jednaj do jednego modułu.
• Projekt adresowany do szkół podstawowych z Lubelszczyzny, dojazd na Lekcje po stronie uczestników – szkół.
• Rodzice dzieci – uczniów w razie zastrzeżeń będą musieli zgłosić odmowę co do wykorzystania wizerunku uczestnika lekcji przez organizatorów. (Poinformujemy o tym szczegółowo zakwalifikowane szkoły).

Prezes Fundacji Niepodległości, Szef Grupy Edukacji Historycznej oraz Dyrektor Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie serdecznie zapraszają.

Min

Zadanie finansowane ze środków Ministra Edukacji i Nauki
w ramach Programu Wsparcia Edukacji.

MEiN jpgjpg

Projekt objęty został patronatem medialnym przez Kurier Lubelski.            CMYK-Kurier-Lubelski_1.png

Plakat_LzMW.png