mega888 ZBIÓRKA ZNICZY NA CMENTARZE KRESOWE

ZBIÓRKA ZNICZY NA CMENTARZE KRESOWE

Zb._zniczy_XI_2023.JPGTegoroczna akcja zbierania zniczy rozpoczęła się, tradycyjnie już przed 1 listopada. Włączyły się w nią lubelskie szkoły, parafie i zaprzyjaźnione instytucje. Apogeum kwesty przypadło jednak, rzecz jasna na dzień 1 listopada, kiedy to na lubelskich cmentarzach - ale także kraśnickich, radzyńskich itd. – wolontariusze stanęli z planszami obrazującymi stan polskich nekropolii na Podolu, Wołyniu, Lwowszczyźnie… Zdjęcia cmentarzy pochodziły z wieloletniej już akcji porządkowania rozpoczętej w roku 2008.

Przez cały dzień 1 listopada przy cmentarzach przy Drodze Męczenników Majdanka, ul. Unickiej i ul. Lipowej wolontariusze kwestowali na rzecz pamięci o Kresach dawnej Rzeczpospolitej. Przy tej okazji toczyły się i wspomnienia darczyńców, i rozmowy na temat obecnej, trudnej sytuacji Ukrainy toczącej morderczy bój z sowieckim najeźdźcą. Wiele było głosów sympatii i solidarności. Ta solidarność przełożyła się także na tegoroczny plon naszej kwesty; zebrano około 4 000 zniczy.

Serdeczne podziękowania składamy na ręce p. Czarosława Dębowczyka, niezmordowanego koordynatora kraśnickiej kwesty oraz naszych wieloletnich przyjaciół z lubelskich szkół; Szkoły Podstawowej Nr 33 im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK w Lublinie, Szkoły Podstawowej Nr 31 im. Lotników Polskich, Zespołu Szkół Odzieżowo-Włókienniczych z Lublina, gdzie zbiórkę koordynował nasz kolega Mariusz Adamski oraz Publicznej Szkoły Podstawowej w Białopolu. Dyrekcji, nauczycielom, rodzicom i przede wszystkim samym uczniom serdecznie dziękujemy za przekazane znicze.
Pierwsza transza zebranych zniczy trafiła na Wołyń już 7 listopada br., kiedy to nasi wolontariusze wraz ze współorganizatorami akcji – Konsulatem Generalnym RP w Łucku i Oddziałem lubelskim TVP – zawieźli i zapalili je na cmentarzach w Uściługu, Włodzimierzu Wołyńskim, Zaturcach, Torczynie, Rożyszczach… a także do polskich parafii na Wołyniu.