mega888 „GDY TRĄBKI BOJOWEJ ROZLEGNĄ SIĘ SURMY”

„GDY TRĄBKI BOJOWEJ ROZLEGNĄ SIĘ SURMY”

Zaprosz._21_I_24_Nasutow_i_Brzeziny.png

Dołączając się do zaproszenia na obchody 161. rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego oraz 50 rocznicy śmierci gen. Karola Ziemskiego w Nasutowie i Nowym Stawie przypominamy o możliwości otrzymania publikacji z tym związanej.
Posiadamy dosłownie ostatnie egzemplarze wydawnictwa „POCZET BOHATERÓW POWSTANIA STYCZNIOWEGO NA LUBELSZCZYŹNIE w 160. rocznicę wybuchu Powstania Styczniowego”.

Publikacja ta w przystępny sposób choć po części przedstawia wkład naszego regionu - jednego z aktywniejszych obszarów walk powstańczych – w największy zryw niepodległościowy podczas zaborów. Wydawnictwo zawiera m.in. graficzne biogramy ośmiu spośród wielu bohaterskich Powstańców związanych z Lubelszczyzną.
W dużej mierze oparte jest na losach V Oddziału Wojsk Narodowych Województwa Lubelskiego Kajetan Cieszkowskiego „Ćwieka”. (Jedynej jednolicie umundurowanej partii powstańczej podczas tego zrywu niepodległościowego). Dziś dzieje „Ćwieków” odtwarzają grupy rekonstrukcji historycznej z Nasutowa (afiliowana przy Towarzystwie Patriotyczne im. gen. Karola Ziemskiego) oraz Stowarzyszenie Historycznemu im. Piątego Oddziału Wojsk Narodowych Województwa Lubelskiego zwanego "Ćwiekami" ze Starościna. Więcej nie tylko o tym w publikacji. Zapraszamy do lektury.

Zainteresowanych otrzymaniem publikacji zapraszamy do kontaktu z Fundacją.

„Gdy trąbki bojowej rozlegną się surmy,
Gdy wokół rozebrzmi już broń…”